Društvo

Savet REM-a izrađuje pravilnik o ograničenju rijaliti programa od 23 do 6 časova ujutru

Savet Regularnog tela za elektronske medije (REM) odlučio je da pokrene izradu pravilnika, kojim će biti ograničeno emitovanje rijalitija u terminu od 23 časa do 6 jutru, rekao je član Saveta Slobodan Cvejić.

REM će, kako je rekao Cvejić za portal Nova.rs, podneti krivičnu prijavu protiv Kristijana Golubovića zbog pretnji izrečenih u rijaliti programu i pokrenuti postupak protiv TV Pink gde je emitovan taj program.

Cvejić je objasnio da je Savet REM na današnjoj sednici, na njegov i predlog članica Judite Popović i Višnje Aranđelović, pokrenuo izradu pravilnika o emitovanju rijalitija ‘prisilnog okruzenja’.

“Takav pravilnik je obavezujući i podrazumeva da se rijaliti emituje u terminu od 23 časa uveče do 6 ujutro. Posle toga nacrt pravilnika ide na mišljenje Ministarstvu, pa na javnu raspravu. Međutim, ni mišljenje Ministarstva ni javna rasprava nisu obavezujući, pa verujemo da će pravilnik biti usvojen u onom obliku u kom ga izradi REM” naveo je Cvejić.

REM će takođe podneti krivičnu prijavu protiv Kristijana Golubovića zbog pretnji smrću izrečenih u rijaliti programu “Zadruga” na TV Pink 16. septembra uveče, pošto je, kako je naveo, zakonska obaveza REM-a da se obrati nadležnim organima kada utvrdi da je u programu izvršeno neko krivično delo.

Takođe, REM zbog ovog dešavanja, prema Zakonu o elektronskim medijima, pokreće postupak protiv TV Pink, gde je emitovan sporni program.

Zakon kao sankciju koja se na kraju tog postupka može izreći emiteru navodi opomenu, upozorenje, zabranu emitovanja konkretnog programa ili oduzimanje dozvole za emitovanje.

Na društvenim mrežama i na Jutjubu u petak se pojavio snimak u kom Kristijan Golubović, učesnik rijalitija “Zadruga”, nekoliko puta osuđivan, u prenosu uživo javno preti smrću Staniji Dobrojević “ako mu se ne izvini zbog toga što je rekla o njegovoj deci”.

Golubović je tokom emisije “Pitanja gledalaca” prvo uputio niz uvreda na račun Stanije Dobrojević, da bi potom ustao i izgovorio direktnu pretnju smrću.

Sednica Saveta je već tada bila zakazana sa dnevnim redom na kojoj je bio i predlog da se izradi Pravilnik o vremenu emitovanja rijaliti programa ‘u prisilnom okruženju’, a sam incident je dodat kao tačka dnevnog reda.

REM je inače, u maju, tesnom većinom od pet prema četiri glasa, odbio da odlučuje o predlogu kojim bi se ograničio rijaliti program. Cvejić je tada bio jedan od četiri člana Saveta REM-a koji su tražili da se na dnevni red uvrsti zahtev da se rijaliti programi na televizijama emituju isključivo od 23 sata do 6 časova ujutru.

Tim pravilnikom moglo bi da se precizira sve ono u vezi sa rijaliti programom o čemu se govori godinama unazad.

Još 2011. REM je doneo Obavezujuće uputstvo kojim je bilo zabranjeno da se rijaliti program emituje uživo. Zatim je 2012. doneto Obavezujuće uputstvo kojim programski sadržaj koji može da naškodi fizičkom, metalnom ili moralnom razvoju maloletnika, mora da nosi oznaku „18“ i može da se emituje u periodu od 24 do 6 časova ujutru.

Tri godine kasnije, 2015, usvojen je Pravilnik o zaštiti prava maloletnika u oblasti pružanja medijskih usluga, kojim je ponovo bilo omogućeno da se rijaliti emituju uživo, ali uz odredbu da je, ukoliko dođe do „eskalacije nasilja“ ili nepristojnog ponašanja, pružalac medijske usluge dužan da odmah prekine emitovanje, ukoliko ne može na drugi način da izbegne prikazivanje takvog sadržaja. Prema tom Pravilniku neprikladni sadržaj za mlađe od 18 godina može da se emituje u periodu od 23 do 6 časova ujutru, a ukoliko je nepodesan za mlađe od 16 godina, u periodu od 22 časa do 6 ujutru.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend