Društvo

Savić: Nema dovoljno komaraca da bismo ih zaprašivali

Foto: Boom93/MMV
Početak letnjih dana je period kada građanima počinju da dosađuju komarci. Grad Požarevac svake godine sprovodi javnu nabavku za zaprašivanje kako larvi tako i odraslih jedinki komaraca. Javna nabavka je sprovedena, zaprašivanje larvi je u toku, ali ne i komaraca.

Marko Savić, rukovodilac odeljenja za lokalni ekonomski razvoj, poljoprivredu i zaštitu životne sredine kaže da je suzbijanje larvi u toku, a da će se uskoro krenuti i sa zaprašivanjem komaraca.

„Mi smo dobili izveštaj po kome se vidi da njih još uvek nema onoliko, koliko bi bilo potrebno za zaprašivanje, ali će se ono uraditi u najkraćem mogućem roku i kada vremenski uslovi to dozvole.  Larvicidni tretman, odnosno zaprašivanje larvi komaraca će se nastaviti“, navodi Savić.

Naime, zaprašivanje komaraca ne može da se radi kada pada kiša, već mora biti suvo i bez vetra.

Prema rečima Savića, javna nabavka je odavno završena, ali što se zaprašivanja tiče sada su ključni vremenski uslovi, tri dana bez kiše, ali se mora postići i određena temperatura vazduha,  jer ne sme biti previše hladno.

Suzbijanje komaraca čim se steknu povoljni vremenski uslovi

„Najpre se radi tretman zaprašivanja larvi, čime se uništavaju larve i time se smanjuje i brojnost komaraca. Prema našim izveštajima, komaraca ima u blizini bara i stajaćih voda, a po gradu i naseljima ih nema puno, ispod broja su koji je potreban za zaprašivanje, ali se to menja iz dana u dan i čim bude bilo moguće uradiće se zaprašivanje“, zaključio je Savić.

Dok se ne steknu povoljni vremenski uslovi za zaprašivanje, građanima jedino preostaje da izbegavaju mesta na kojima ima komaraca.

 

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

2 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • to me podseca na ove kratere i sahte sa zakrpama,nema ih dovoljno da bi mi nesto radili

%d bloggers like this:
Send this to a friend