Društvo

Savić o protestu: Izazvali smo opšti haos, izvinjavamo se građanima – ako nas niko ne uvaži, idemo za Beograd

Foto: Boom93/Sanja Lisac
Predsednik udruženja “Stig”, Nedeljko Savić je rekao u izjavi za Boom 93 da je šef kabineta ministra poljoprivrede, Marko Saranovac juče oko 17h došao na protest sa istim predlozima kao prošli put, ali to nije bio prihvaćeno, a jedini kompromis koji je moguće napraviti je ukidanje zabrane izvoza rafinisanog ulja i podizanje cene jestivog ulja za građanstvo.

“Mi smo dali rok od dva sata, to je bilo oko 17 časova, javili su nam se u 18 sati i potvrdili da će se skinuti zabrana izvoza rafinisanog ulja i da će da se podigne cena jestivog ulja za građanstvo, samo je pitanje koliko. To će se verovatno znati sutra, u četvrtak.”

Izazvali smo opšti haos, izvinjavamo se svima. Sledeće što ćemo raditi je da ćemo ići za Beograd. Ići će se autobusima i automobilima. Ako nas niko ne uvaži i ništa se ne desi, mi idemo tamo.

Savić je rekao da je oko 30 predstavnka udruženja “Stig” sinoć otišlo u Novi Sad, koji je sada centar dešavanja.

Foto: Boom93/Sanja Lisac

Kako prenosi N1, u Novom Sadu je jutros blokiran centar, a kako su kazali predstavnici poljoprivrednika trajaće – do daljeg. Poljoprivrednici su prenoćili u Novom Sadu, a pridružili su im se i poljoprivrednici udruženja Stig iz Požarevca, a tu su i poljoprivrednici iz Nove Pazove koji im pružaju podršku.

Blokada će biti održana do daljeg, jer su nam ponovo dali neke beznačajne stvari. Mi smo sa udruženjem Stig postigli dogovor da zajedno izađemo na ove proteste, rekli smo da ćemo zajedno ići i ako dođe do pregovora, međutim, nama ne odgovaraju ti uslovi, ali razumemo, ljudi su bili pod pritiskom. Dva meseca pregovaramo, dosta nam je pregovora“, rekao Radoslav Adamović iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije.

Ističe da žele razgovore sa predsednikom, jer je on jedini koji ima vlast, s obzirom na to da Vlada još nije formirana.

Kako je jedan od poljoprivrednika Đorđe Grujić rekao za N1, „najverovatnije ostaju do kraja dana“.

Poljoprivrednike iz Stiga juče je podržao narodni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta, kopredsednik stranke Zajedno koji je u kratkoj izjavi za Boom 93 rekao da se četvrti protest poljoprivrednika razlikuje  od prethodnih, jer je prvi put organizovan na više mesta i to ne u malom broju.

Mi nismo nikad imali protest poljoprivrednika u Beogradu. Ovo je poslednje upozorenje, sledeći put siguran sam da će svi oni da se skupe i da će doći ispred Skupštine i Vlade, i da vidimo  kako se 30 godina postupa prema onima koji nas hrane. A kad dođu seljaci u Beograd tu će biti kraj. Oni treba da budu na svojim njivama, da budu sigurni u to što rade, a država će morati da im garantuje sve otkupne cene, cene benzina, goriva i cene đubriva. Dok se to ne bude desilo, biće pobuna.”, naglasio je Jovanović.

Foto: S. Lisac

Protestna vožnja udruženja poljoprivrednika “Stig” krenula je juče iz Bratinca nešto posle 9 časova. Oni su traktorima prošli kroz centar grada i blokirali saobraćaj blizu mosta na Velikoj Moravi. Poljoprivrednici nisu zadovoljni ishodima razgovora sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem. Oni su od Ministarstva poljoprivrede Srbije, između ostalog, tražili da otkupna cena suncokreta umesto 60 dinara bude oko 90 dinara po kilogramu.

Foto: S. Lisac

 

 

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Sanja Lisac

Sanja Lisac

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend