Društvo

SHARE: Prijave protiv 16 globalnih tehnoloških kompanija zbog neimenovanja predstavnika u Srbiji

Fondacija "Share" podnela je prekršajne prijave protiv 16 globalnih tehnoloških korporacija zbog toga što ni posle više od godinu dana nisu ispunile obavezu iz Zakona o zaštiti podataka o ličnosti da imenuju svoje predstavnike u Srbiji.

„Kompanije u čijem su vlasništvu platforme za pružanje različitih usluga, poput Fejsbuka, Tvitera, Amazona, Netfliksa ili Airbnba, obradjuju ogromne količine ličnih podataka gradjana Srbije, dok gradjani nisu u mogućnosti da neposredno ostvare svoja prava, već su prepušteni automatizovanoj komunikaciji sa robotskim službama u inostranstvu“, navodi se u saopštenju „Share“ fondacije.

Fondacija je podsetila da je prošle jeseni, kada je na snagu stupio novi zakon o zaštiti podataka, pokrenula kampanju informisanja gradjana o pravima, ali i kompanija o njihovim obavezama.

„Prve prekršajne prijave podneli smo protiv Gugla i Fejsbuka pa je, nakon duge korespondencije sa našim poverenikom, ‘Google LLC’ bila prva i zasad jedina kompanija medju tehno gigantima koja je imenovala svog predstavnika u Srbiji. Korporacija Marka Zakerberga nije udostojila poverenika nijednog odgovora“, dodaje se u saopštenju.

Fondacija Share navodi da je zahvaljujući Guglovom predstavniku u Srbiji, nedavno zabeležila „prvi domaći slučaj uspešno ostvarenog prava na zaborav“.

Navodi se da je od „manjih“ globalnih korporacija, predstavnika u Srbiji odredio i vlasnik servisa za pretragu komercijalnih letova „eSky“, dok je holandski vlasnik platforme na srpskom jeziku KupujemProdajem već imao lokalnog predstavnika.

Prekršajne prijave su podnete povereniku za zaštitu podataka o ličnosti, ovlašćenom da pokrene inspekcijski postupak i koji, u slučaju da utvrdi kršenje zakona, može da izrekne kazne u visini od 100.000 dinara za kompaniju i 20.000 dinara za njenog direktora, piše u saopštenju.

„Za razliku od evropske Opšte uredbe o zaštiti podataka, po čijem je uzoru pisan i naš zakon, kazne kod nas su simbolične, posebno za globalne kompanije koje na podacima gradjana širom sveta ostvaruju nezamislive profite. Ipak smatramo da bi one pokazale da nadležni organi Srbije primenjuju zakon koji štiti naše gradjane kada kompanije ne posluju u skladu sa domaćim propisima“, naglasila je „Share“ fondacija.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend