Društvo

Sindikalci traže obustavu radova od 11 do 16h zbog vrućine

FOTO:Ilustracija/Pixabay
Savez samostalnih sindikata Srbije pozvao je poslodavce da danas i svih narednih dana, kada spoljna temperatura prelazi 36 stepeni na otvorenom, obustave radove između 11 i 16 časova i ne dozvole da zaposleni budu izloženi direktnom sunčevom zračenju.

Zaposleni istovremeno imaju pravo, shodno Zakonu o bezbednosti i zdravlju na radu, Pravilniku o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad na radnom mestu i Smernicama za bezbedan i zdrav rad na otvorenom pri visokim temperaturama, da zahtevaju od poslodavaca da budu zaštićeni od štetnog dejstva atmosferskih uticaja na njihovu bezbednost i zdravlje, navodi se u saopštenju SSSS-a.

SSSS poziva zaposlene i poslodavce da ovih dana međusobno sarađuju i odgovorno primenjuju sve predviđene mere u zaštiti zdravlja i bezbednosti tokom rada: prilagode režim rada visokim temperaturama, organizuju česte pauze, unošenje velikih količina vode i bezalkoholnih pića, obezbeđivanje prostorija za rashlađivanje i sklanjanja od sunca, uvođenje čestih zamena zaposlenih, obezbeđivanje i pružanje neophodne prve pomoći ukoliko dođe do zdravstvenih problema zaposlenih.

Poslodavci su takođe u obavezi da zaposlenima pruže informacije o simptomima bolesti koje mogu biti prouzrokovane visokim temperaturama – dehidrataciji, sunčanici, toplotnom osipu, toplotnoj iscrpljenosti i grčevima, posebno toplotnom udaru.

Istovremeno, pozivamo poslodavce koji radni proces organizuju u zatvorenom da obezbede da temperatura u radnim prostorijama, bez obzira na vrstu posla, može da bude maksimalno 28 stepeni.

“U središtu svih aktivnosti, zdravlje i bezbednost na radu mora da bude na prvom mestu – naša je sindikalna poruka”, navodi SSSS.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend