Društvo

Sindikat o rastu minimalca: Ministarstvo neobavešteno o kojoj godini razgovaramo

FOTO: R. Momirović/Boom93

FOTO: R. Momirović/Boom93

Pregovori o povećanju minimalne cene rada u Srbiji danas su zapali u ćorsokak jer su predstavnici vlasti u radnoj grupi hteli da razgovaraju o povišici 2024, a sindikati o drugoj polovini 2023. godine, rekao je predstavnik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Zoran Marković.

Marković je posle sastanka radne grupe koja pregovara o „minimalcu“ rekao da su se razgovori trajali dva sata i „vrteli se u krug bez rezultata”.

„Predstavnici Ministarstva finansija su neobavešteni o kojoj godini se razgovara. Po odluci Socijalno-ekonomskog saveta (SES) trebalo je da se pregovori vode o povećanju minimalne cene rada koja bi važila od 1. jula ove godine, a oni su hteli da razgovaramo o povećanju za 2024. godinu”, rekao je Marković.

Dodao je da je argument predstavnika Ministarstva finansija da bi, ako bi se povećao minimalac za ovu godinu, porastao broj nezaposlenih.

„Mi smatramo da ima razloga za povećanje cene rada za ovu godinu jer je hrana poskupela 27 odsto, a značajno i energenti”, rekao je Marković.

Minimalac bi, prema predlogu oba reprezentativna sindikata – SSSS i UGS „Nezavisnost”, trebalo da se izjednači sa cenom minimalne potrošačke korpe koja iznosi 50.299 dinara.

Marković je rekao da se i Unija poslodavaca izjasnila da bi trebalo povećati minimalac.

Dodao je da će SES morati ponovo da odluči o kojoj godini treba da se pregovara.