Društvo

Sindikati ne prihvataju minimalac ispod 45.000 dinara

FOTO: R. Momirović/Boom93

FOTO: R. Momirović/Boom93

Tri reprezentativna sindikata Ujedinjeni granski sindikat “Nezavisnost”, Savez samostalnih sindikata Srbije, Udruženi sindikati Srbije “Sloga” i 18 udruženja građana potpisali su Deklaraciju o plati za život.

Tvrde da je najavljeno povećanje od 14 odsto minimalne zarade – uz povećanje njenog neoporezivog dela nedovoljno da isprati rastuće troškove života. Od Vlade Srbije i Socijalno-ekonomskog saveta traže da minimalna zarada za sledeću godinu bude najmanje 45.000 dinara.

Prema podacima Fiskalnog saveta 20 odsto zaposlenih u Srbiji, njih oko 440.000 radi za nepopularni minimalac, ali sa zaposlenima na crno, mnogo ih je više. Njihov broj, kažu, stalno raste jer kada povećaju minimalnu zaradu, poslodavci ne povećavaju ostale plate.

Minimalna potrošačka korpa predviđa 128 dinara mesečno za obrazovanje, a komplet udžbenika košta između osam do 17 hiljada dinara, dok su troškovi pripreme đaka za školu mnogo veći.

Poslodavci tvrde da ne mogu da povećaju minimalnu zaradu 25 osto, mada je prošle godine privreda imala gotovo 80 odsto veći profit nego 2020. godine, a troškovi zarada su znatno niži nego u Evropskoj uniji.