Društvo

Sindikati: Poboljšati uslove za prosvetu

Foto: FoNet

Na skupu „Ni pravde – ni para“ učestvovali su predstavnici Sindikata obrazovanja Srbije, Sindikata radnika u prosveti Srbije i granski sindikat prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“, a na protest su pozvali i ministra prosvete Branka Ružića kako bi mu predočili probleme prosvetnih radnika, ali on nije došao.

Sindikati su ranije uputili dopis Vladi Srbije, ministru prosvete, kao i ministru finansija i tražili dodatno povećanje zarada za 15 odsto, isplatu solidarne pomići od 20.000 dinara za sve zaposlene u sistemu obrazovanja od predškolskog do visokog zbog otežanih uslova rada usled pandemije, kao i isplatu toplih obroka i regresa, ali i zaključivanje aneksa kolektivnog ugovora.

Predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić istkla je da su prosvetni radnici 20 godina ispod republičkog proseka prema primanjima i da sada kaskaju oko 5,5 odsto, a da su čak 15 odsto ispod primanja u zdravstvu.

Kako je navela, pozivajući se na statističke podatke pre novih poskupljenja, prosečna potrošačka korpa bila je 74.000 dinara, dok je plata prosvetnog radnika koji ima više od 10 godina staža i koeficijent iznad 17 bila 71.000 dinara, a da su sada na rubu socijalnog sloma.

Ona je rekla da su sindikati konstantno tražili da se tokom pandemije uplaćuje neka naknada zbog rada od kuće i korišćenja sopstvenih resursa, ali da toga nije bilo.

Ilić je istakla da je 2016. usvojen Zakon o sistemu plata u javnom sektoru, ali da ni do dan danas nije primenjen, što – kako je rekla – znači da država ne pokazuje političku volju da reši sistem plata. Ona je istakla da je u celokupnom obrazovnom sistemu zaposleno 156.500.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend