Društvo

Sindikati: Radnici padaju u nesvest, šikaniraju ih u fabrikama

Foto: Pixabay/Ilustracija

Foto: Pixabay/Ilustracija

Predstavnici reprezentativnih sindikata u Srbiji rekli su danas da radnike u fabrikama sve više iskorišćavaju.

Kako su naveli, poslovodstvo povećava broj radnih sati, traka na kojoj rade se ilegalno ubrzava, ne smeju na bolovanje, a država ne reaguje na upozorenja njihovih udruženja.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović rekao je danas za Betu, povodom pada u nesvest na radnom mestu radnice u fabrici Leoni u Kraljevu, da su zaposleni u jednom broju fabrika u sve težem položaju.

„Upozoravamo neprestano da se radnici šikaniraju, da im se traži da rade duže od osam sati, ne smeju na bolovanje pa rade i bolesni i sve češće, zbog iscrpljenosti, padaju u nesvest na radnom mestu. U poslednje vreme je primećeno da im se pokretna traka na kojoj radi veliki broj njih u svim fabrikama ilegalno ubrzava u dužem vremenskom periodu, tako da ne mogu odmah da primete”, rekao je Orbović.

Radnica fabrike Leoni u Kraljevu, kako su preneli mediji, pala je pre nekoliko dana u nesvest na radnom mestu, prevezena je do lekara, ali nije joj bilo pomoći i preminula je.

Orbović je rekao da sindikat ne zna kako da reši problem sve težeg položaja zaposlenih, jer nema dobru saradnju sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja.

Istakao je da je problem i to što nije promenjen Zakon o radu, na čemu sindikati insistiraju kako bi se popravio položaj radnika.

Prema njegovim rečima nezvanično se priča da se taj zakon neće menjati do 2025. godine.

U međuvremenu je, kako je rekao, doneto više zakona – Zakon o strancima, kojim se reguliše njihovo zapošljavanje, Zakon o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u odredjenim delatnostima i Zakon o agencijskom zapošljavaju koji „razvodnjavaju” Zakon o radu i smanjuju radna prava zaposlenih.

Predsednica sindikata UGS „Nezavisnost” Čedanka Andrić rekla je da je u fabrikama sve više prekovremenog rada i da je to signal da inspekcija treba češće da odlazi u kontrolu.

Problem je, kako je rekla, što je 2015. godine donet Zakon o inspekcijskom nadzoru koji predviđa da inspektori treba da se najave kad dolaze u fabriku radi kontrole.

Dodala je da sindikati traže da se taj zakon uskladi sa medjunarodnom konvencijom i ukine obaveza inspektora da najave dolazak u kontrolu.

„Ne možemo da pomognemo radnicima iako se sve češće žale na visoke norme, prekovremeni rad i teške uslove zbog toga što u mnogim fabrikama nema sindikalnog organizovanja zbog straha od gubitka radnog mesta i sve kraćeg zadržavanja na jednom radnom mestu”, rekla je Andrić.

Na to, kako je rekla, ukazuje veoma velika fluktuacija radnika u fabrikama, što bi trebalo da je znak za inspekciju jer niko ne napušta posao ako može da izdrži takav rad.

Andrić je rekla da bi država, promenom Zakona o inspekcijskom nadzoru, a dužna je da to učini, poslala poruku da brine i o radnicima, a ne samo kako da naplati porez.

Rukovodstvo firmi mora da se, prema njenim rečima, jednako plaši inspekcije kao i finansijske policije.

Andrić je rekla da zakoni u Srbiji i nisu toliko loši koliko se ne poštuju.

„Treba pooštriti inspekcijski nadzor prema svima, ne sme da bude privilegovanih fabrika, bez obzira koliki značaj imaju za lokalnu samoupravu. Život ne sme da bude najjeftiniji i da se teški uslovi rada prelamaju preko zdravlja radnika”, rekla je Andrić.