Društvo

Sindikati „Sloga“: Više od 80 odsto građana Srbije u riziku od siromaštva

Foto/Siromaštvo ilustracija /Pixabay

Foto/Siromaštvo ilustracija /Pixabay

U Srbiji, prema zvaničnoj statistici, ima pola miliona apsolutno siromašnih, bez osnovnih sredstava za život, dok je oko dva miliona ljudi u riziku od siromaštva, što je oko 25,5 odsto.

To su saopštili Udruženi sindikati Srbije „Sloga“.

„Mi odgovorno tvrdimo da je više od 80 odsto građana Srbije svakodnevno izloženo riziku siromaštva, jer je dovoljno da izostanu redovne isplate dve do tri plate ili penzije i doživeli bi potpuni ekonomski kolaps i slom kakav je viđen devedesetih“, tvrde iz Sloge.

Кako navode, to potvrđuju svakodnevne nestašice osnovnih životnih namirnica, poput mleka, zbog čega je Vlada opet intervenisala merama populizma u vidu ograničenja cena i odlukama o zabrani izvoza mleka, koje ne važe jedino za Severnu Makedoniju i Albaniju, članice Otvorenog Balkana.

„Uvereni smo da je proizvod nestašice mleka na domaćem tržištu, ali i drugih poljoprivrednih proizvoda ili energenata poput ogrevnog drveta isključivo posledica nesposobnog vođenja ekonomske i agrarne politike i visokog stepena korupcije uvozno-izvoznog lobija, odnosno kartela čijoj su nemilosti izloženi građani Srbije dugi niz godina, a posebno danas“, kazali su iz „Sloge“.

Prema navodima, istina je da će domaći proizvodi poput šećera, ulja, brašna, mleka, peleta, ogrevnog drveta biti na rafovima i stovarištima bogatih zapadnih država, koje svoje potrebe namiruju iz zemalja u kojima postoji visok stepen korupcije i koje poput Srbije imaju status kolonijalne države.

Iz „Sloge“ poručuju da će posredstvom svog predstavnika, narodnog poslanika Željka Veselinovića u Odboru Skupštine Srbije za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva – insistirati na potrebi donošenja novog Zakona o radu, podizanju minimalne cene rada i smanjenju sve većeg i osetnog siromaštva među građanima.