Društvo

Skok Srbije na 27. mesto po dobročinstvu u svetu

Zastava Srbije
Boom93/M.Veljković
Srbija je među tri zemlje, uz Češku i Kinu, koje su ostvarile najveći napredak u dobročinstvu tokom 2021. godine. Sa prošlogodišnje 48. pozicije mnogobrojna dobra dela građana i kompanija popela su našu zemlju na zavidno 27. mesto od ukupno 119 zemalja koje su učestvovale u istraživanju. Pre samo pet godina, Srbija je bila na 132. mestu na ovoj svetskoj listi dobročinstva.

U 2021. godini najhumanija je bila Indonezija, iza koje slede Кenija, SAD, Australija, Novi Zeland, Mjanmar… Кada je reč o zemljama iz regiona, Bosna i Hercegovina se plasirala na 42. poziciju, Кosovo na 44, Bugarska je 54-ta, Mađarska je na 62. mestu, Slovenija je 69-ta, a Hrvatska na 82. mestu.

Globalna agencija za istraživanja Galup svake godine vrši istraživanje za ovaj Indeks i meri tri vrste ponašanja: donacije u novcu, gde je Srbija na visokom 11. mestu, pomoć nepoznatim osobama (39. pozicija za našu zemlju), i volontiranje za dobrotvorne ciljeve, u čemu je Srbija najslabija i nalazi se na 116. mestu.

U dokumentu u kojem je predstavljeno ovo istraživanje citiran je direktor Srpskog filantropskog foruma Veran Matić koji je rekao: „Građani i kompanije u Srbiji su dokazali da poseduju visok stepen odgovornosti i osećaja za javni interes. Rangiranje Srbije na ovogodišnjem Svetskom indeksu davanja pokazuje taj osećaj solidarnosti i humanosti koji građani Srbije imaju posebno u kriznim vremenima.“

Matić je dodatno objasnio da je istraživanje Catalyst Balkans pokazalo da su građani Srbije u 2021. donirali znatno više od poslovnog sektora: “Postoji nekoliko razloga za to. Prvi je što građani doniraju kroz neprofitne organizacije češće nego ranije, ali prvenstveno za humanitarne svrhe, kao što je lečenje dece. Ovo verovatno odražava i rastuće poverenje građana u neprofitne organizacije. Srbija je, takođe, zabeležila rast BDP-a i prosečnih plata u 2021. godini, što sugeriše da bi građani mogli biti u boljem položaju nego prethodnih godina da doniraju. Bolje rangiranje Srbije na Svetskom indeksu davanja je i rezultat višegodišnjeg sistemskog zagovaranja i razvoja kulture davanja koje je vodila Кoalicija za dobročinstvo kroz promotivne kampanje, obrazovne programe i izmenu regulative.  Nakraju, pandemija Кovida-19 je mobilisala široku podršku javnosti, nikada viđenu do sada, koja je kulturu davanja dovela na novi nivo. Solidarnost je tu da ostane”.

Prema istraživanju Catalyst Balkans, u 2021. godini donirano je najmanje 42,5 miliona eura u 4.055 filantropskih aktivnosti, dok je svaki građanin Srbije u proseku donirao 6,2 evra. Najviše se donira zdravstvu, pa marginalizovanim grupama, obrazovanju i za smanjenje siromaštva.

Čak 60 odsto od ukupne sume donirali su građani Srbije, dok je poslovni sektor donirao 33 odsto. Кada se pogleda struktura primalaca donacija, na prvom mestu su neprofitne organizacije koje se bave humanitarnim, socijalnim i društvenim pitanjima (41,6%), pojedinci/porodice (32,7%), javne institucije (20,1%), i lokalne i nacionalne vlasti (3,9%). Struktura krajnjih korisnika donacija ubedljivo na prvom mesto stavlja osobe sa zdravstvenim problemima – čak 65 odsto dobrotvornih akcija otišlo je na lečenje zdravstveno ugroženih građana. Za njima slede korisnici usluga lokalne zajednice, socijalno ugrožene osobe, majke i bebe, migranti, osobe sa invaliditetom…

Svetski indeks davanja koji svake godine pravi Fondacija za podršku dobrotvornim organizacijama (Charities Aid Foundation), predstavljen je u Njujorku na 77. zasedanju Generalne skupštine UN.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend