Društvo

Školski dispanzer: U porastu broj pozitivne dece

Foto: Boom93/MMV
Tokom poslednje dve nedelje broj dece pozitivne na koronavirus u stalnom je porastu, a prema rečima Dejana Milenkovića, načelnika školskog dispanzera u Domu zdravlja Požarevac, dalji porast pozitivne dece očekuje se nakon njihovog povratka u školu.

Tokom jučerašnjeg dana od 25 testiranih, njih 9 je bilo pozitivno, dok je danas od 17 testiranih do 13 časova, 11 deteta bilo pozitisno na koronavirus.

„Od 4. januara  došlo je do značajnog skoka kako dece koja su bolesna tako i one koji su pozitivni na kovid, ali je dobro to što za razliku od prethodnog perioda, sada deca imaju blaže simptome, i dalje je to temperatura, kašalj, kijanje, ali nema toliko upala pluća i težih kliničkih slika. Međutim, očekujemo da po povratku u kolektiv, bude još veći pritisak na školski dispanzer“, kaže Milenković.

Doktor navodi da je i dalje na snazi apel lekara da se izbegavaju veća okupljanja, pre svega sada kada je neophodno biti u zatvorenim prostorima.

„Plaćamo ceh Nove godine i Božića. Svi smo se malo opustili, čak i oni koji su vakcinisani sa tri doze“, kaže on.

Prema njegovim rečima, nema pravila kada se radi o uzrastu dece koja se zaražavaju, ima i mlađe dece,  ali ipak i dalje prednjače srednjoškolci i stariji osnovci.

I dalje nedovoljno dece primilo vakcinu protiv kovida

Do sada je oko 300 dece primilo obe doze vakcine, ali je ovo prema rečima doktora nedovoljno.

„I dalje je preporuka da se deca od 12 do 18 godina vakcinišu Fajzerom, dok oni stariji mogu da biraju. Prema informacijama koje imam srednjoškolci se više vakcinišu“, zaključuje Milenković.

 

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

%d bloggers like this:
Send this to a friend