Društvo

Skoro dve trećine mladih u Srbiji ne zarađuje ni dinar

pixabay/ilustracija
Skoro 60 odsto mladih u Srbiji, populacije uzrasta do 30 godina, na kraju meseca ne zaradi ni jedan jedini dinar. Od minimalca živi desetina te populacije, a do 50.000 dinara mesečno zaradi 12,8 odsto mladih. Preko 80.000 zaradi svega 7,2 odsto mladih ljudi u Srbiji, pokazuju rezultati ankete KOMS-a koja je deo Alternativnog izveštaja o položaju i potrebama mladih u Srbiji za 2021. godinu.

„Kada se ovi podaci uporede sa time koliko mladi zarađuju, jasno je da pristojan život predstavlja gotovo nemoguću misiju za mlade u Srbiji“, navodi KOMS.

Isto istraživanje pokazuje da najviše mladih smatra da je mesečna plata od 80 do 100 hiljada dinara (neto) dovoljna suma za pristojan život. Da je potrebno i više od toga da bi se živelo pristojno, od 100 do 150 hiljada dinara (neto) mesečno, smatra čak 22.6 odsto mladih u Srbiji.

Ipak, najviše zabrinjava podatak da skoro dve trećine mladih nije zaposleno i ne zarađuje – čak 58.4 procenata.

Kompletan izveštaj Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS) biće objavljen simbolično 12. avgusta na Međunarodni dan mladih.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend