Društvo

Skuplji meso, mleko, sir, jaja, hleb, povrće – kako građani žive uz ovakve cene

FOTO: N. Stojićević/Boom93
Cene u Srbiji povećane su više nego što je to očekivala Narodna banka. Razlozi su poskupljenje energenata i hrane na svetskom tržištu, navodi guvernerka Jorgovanka Tabaković. Ne usuđuje se da prognozira da li je inflacija od 15 odsto u oktobru dostigla pik, ili će i koliko nastaviti da raste.

Hoće li biti gore, pre nego što bude bolje? Guvernerka Narodne banke Srbije ne usuđuje se da prognozira.

„Bila bih neodgovorna, bila bih neozbiljna. Kako mogu da tvrdim da je ovih 15 posto pik, kada se dešavaju takve stvari o kojima nemamo ni saznanja, niti možemo da ih predvidimo ni u onim najcrnjim scenarijima“, rekla je guvernerka Jorgovanka Tabaković.

Uzdržanost Narodne banke u ovakvim okolnostima za urednicu Nove ekonomije je očekivana. Cene u Srbiji jesu pogurala poskupljenja energenata u svetu, ali i upmpavanje novca kojim je Vlada pomagala građanima i privredu u vreme pandemije, kaže Ivana Pavlović.

„Problem je što smo oko dve milijarde evra mogli da sačuvamo za crne dane. Nažalost, ti jako crni dani su došli. Ono što je zabrinjavajuće je da mi ne uđemo u neku spiralu rast plata, rast cena. To je jedan rizik koji bi mogao da se desi, ali o tome ne odlučuje Narodna banka Srbije, o tome odlučuje Vlada Srbije“, rekla je Ivana Pavlović iz Nove ekonomije.

Stanje je sada takvo da inflaciju na gore guraju energenti. Ugalj, drvo i pelet poskupeli su gotovo 50 odsto. U stopu ih prati hrana.

Meso i povrće su među rekorderima u poskupljenjima. Ali, više od mesa i povrća poskupeli su hleb i žitarice, zatim riba. Najviše od hrane poskupeli su mleko, sir i jaja. U odnosu na oktobar prošle godine skuplji su 40 odsto.

U Narodnoj banci objašnjavaju – razlozi su povećani troškovi stočne hrane, đubriva, ambalaže, ali i povećana tražnja.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Kokoske su u permanentnom stresu zbog ruskih raketa u Ukrajini i nose manje jaja sto je uticalo na lancana poskupljenja prehrambenih proizvoda.

%d bloggers like this:
Send this to a friend