Društvo Ekonomija Politika

Skupština danas o realizaciji budžeta, poslovanju javnih preduzeća, ostavkama, imenovanjima…

Skupština Požarevca sednicu održava danas. Na dnevnom redu je više odluka koje se tiču realizacije lokalnog budžeta i programa javnih preduzeća. Očekuje se promena na čelnoj poziciji u Toplifikaciji, a skupština bi trebalo da potvrdi mandate novih odbornika i konstatuje ostavku na to mesto dojučerašnjeg gradonačelnika, Baneta Spasovića.
foto arhiva /U.U. Boom 93

Bane Spasović više neće biti odbornik i skupština bi to danas trebalo da konstatuje.

Na dnevnom redu je predlog završnog računa budžeta za prošlu godinu. Grad je u 2019. Imao na raspolaganju 6 milijardi, potrošio nešto više od 4 milijarde i preneo blizu 2 milijarde dinara u narednu godinu, pokazuje završni račun budžeta. Investicije su u prošloj godini izvršene 47 odsto u odnosu na plan.

Na istoj sednici je i izveštaj o realizaciji budžeta Grada u prvoj polovini 2020.godine. Tačno na polovini godine prihodi su ostvareni u iznosu od 45 odsto u odnosu na godišnji plan, rashodi i izdaci sa 29 odsto, dok je neraspoređeni višak novca iz prethodnih godina porastao u odnosu na plan za oko 5 odsto i iznosi nešto više od 1,9 milijardi dinara. Investicije su ralizovane sa nešto manje od petine godišnjeg plana, a kapitalni izdaci sa 19 odsto.

Pred odbornicima je predlog odluke o ostvarivanju prava na naknadu za vantelesnu oplodnju. Visina finansijske podrške iz budžeta iz budžeta predlogom je definisana na iznos do 250.000 dinara po svakom paru.

Skupština bi trebalo da usvoji i predlog programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta za 2020.godinu.

Na dnevnom redu je informacija o usklađenosti realizacije sa planovima i programima javnih preduzeća. Sva javna preduzeća u Gradu Požarevcu, osim Toplifikacije  ostvarila su poslovni gubitak u odnosu na plan u prvih 6 meseci ove godine. Vodovod i kanalizacija je na polovini godine poslovalo sa gubitkom pre oporezivanja od čak 31,3 miliona dinara.

Skupština bi trebalo da verifikuje novi cenovnik Parking servisa. Izmenama se uvodi cena od 60 dinara za parkiranje u spratnoj garaži u Takovskoj. Takođe, pred odbornicima je i izveštaj o realiziciji plana i programa ovog javnog preduzeća za prošlu godinu.

Trebalo bi da se izabere novi sastav gradskog štaba za vanredne situacije.

Dejan Dačić nakon ostavke više neće biti direktor Toplifikacije, a za v.d. direktora bi trebalo da bude imenovan Slaviša Stojković.

Sednica se održava u Centru za kulturu.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend