Društvo

Skupština Srbije usvojila izmene više zakona i potvrdila međudržavne sporazume

FOTO: R. Momirović/Boom93
Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas izmene više zakona koje je podnela vlada, potvrdili nekoliko međudržavnih finansijskih sporazuma i usvojili izveštaje o radu nezavisnih institucija.

Među najvažnijim zakonima su Zakon o potvrđivanju Finansijskog ugovora Železnički koridor 10 Srbije i Evropske investicione banke (okvirni sporazum) i Zakon o potvrđivanju Ugovora o zajmu (Železnički koridor 10 u Srbiji – deonica od Beograda do Niša) između Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Vrednost izgradnje pruge od Beograda do Niša je, prema rečima ministra za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu Gorana Vesića 2,77 milijardi evra, a kada bude izgrađena vreme putovanja biće skraćeno sa šest sati na 100 minuta. Evropska unija je najavila bespovratnu pomoć za izgradnju te deonice od 598 miliona evra.

Među usvojenim izmenama zakona su Zakon o centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika čija se primena odlaže zbog promene softvera u Agenciji za privredne registre.

Poslanici su usvojili i Zakon o potvrđivanju Sporazuma Vlade Srbije i Saveta ministara Bosne i Hercegovine o načinu finansiranja i izrade projektno-tehničke dokumentacije, vođenja upravnih postupaka za procenu uticaja na životnu sredinu, izdavanja lokacijskih uslova, saglasnosti i građevinske dozvole za Projekat „Hidrotehnički i bagerski radovi na uređenju kritičnog sektora za plovidbu – Ušće Drine i Save“.

Usvojen je Zakon o potvrđivanju Finansijskog ugovora Razvoj rečne transportne infrastrukture u Srbiji između Srbije i Evropske investicione banke i izmena Odluke o upotrebi Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama van granica Srbije.

Poslanici su usvojili Izveštaj o sprovođenju aktivnosti iz Revidiranog Akcionog plana za poglavlje 23 i izveštaje o radu više institucija, među kojima su izveštaj o radu Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti za 2021. godinu, zatim izveštaje o radu Zaštitnika građana, Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, Agencije za sprečavanje korupcije, Agencije za energetiku, Komisije za zaštitu konkurencije, Fiskalnog saveta, Državne revizorke institucije, Komisije za kontrolu državne pomoći, Komisije za hartije od vrednosti, Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL).

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend