Društvo

Slađana Gluščević na čelu Nezavisnog društva novinara Vojvodine

Glavna i odgovorna urednica portala Agrosmart izabrana je danas za prvu izvršnu direktorku Nezavisnog društva novinara Vojvodine, što je novoustanovljena čelna funkcija u tom udruženju. Uvođenje nove funkcije u Statut prethodno je odobrila Izborna skupština najstarijeg nezavisnog novinarskog udruženja na tlu bivše Jugoslavije, koja je izabrala i nove članove Upravnog odbora i Suda časti

Novoizabrani Upravni odbor Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) imenovao je danas, na svojoj konstitutivnoj sednici, novinarku Slađanu Gluščević za izvršnu direktorku NDNV-a, što je novoustanovljena čelna funkcija u najstarijem nezavisnom novinarskom udruženju na tlu bivše Jugoslavije.

Ta funkcija, kao novi organ Udruženja, našla se među izmenama Statuta koje je ranije u toku dana usvojila Izborna skupština NDNV-a. Na zasedanju u Novom Sadu, Skupština je, pored novog sastava Upravnog odbora, koji upravlja radom Udruženja, izabrala i članove Suda časti.

Slađana Gluščević, koja je glavna i odgovorna urednica portala Agrosmart, bila je još od kraja februara, nakon ostavke Norberta Šinkovića, na čelu NDNV-a, ali kao predsednica Upravnog odbora. Njen novi mandat traje četiri godine.

NDNV je s ovdašnjom višedecenijskom tradicijom da novinarsko udruženje predstavlja i zastupa predsednik ili predsednica raskrstio još na prethodnoj Izbornoj skupštini, u junu 2019, kada je izmenama Statuta uvedeno da Udruženjem rukovodi novouspostavljeni organ –  Upravni odbor, dok bi predsednik tog tela zastupao Udruženje.

Kako je tada bilo obrazloženo, ovakve promene bile su motivisane željom da se rad Udruženja modernizuje, ali i činjenicom da su prethodnih godina bivši predsednici Udruženja Dinko Gruhonjić i Nedim Sejdinović stalno bili izloženi spoljnim pritiscima, pretnjama i napadima, i da bi uvođenjem devetočlanog Upravnog odbora ti pritisci trebalo da budu amortizovani.

Gluščević za Cenzolovku objašnjava da su najnovije organizacione promene i promene u upravljanju u NDNV-u rezultat dugotrajnog procesa strateškog planiranja koji je proteklih godina sproveden uz podršku Pis neksus fondacije (Peace Nexus).

„Ove promene onemogućavaju i eventualni sukob interesa, ali nadasve donose uspostavljanje moderne organizacije koja u svakom momentu i svakom aktivnošću odgovara na potrebe članstva i snažnije doprinosi društvu zasnovanom na demokratskim principima“, navodi izvršna direktorka NDNV i ističe da su organizacije danas održive „samo ako su spremne da se menjaju i usvajaju nove standarde“.

„Ako neka organizacija, pa i novinarska, stagnira, to je upravo zbog nedostatka znanja, veština i kompetencija koje su danas bitne. Iako smo u neprofitnom sektoru, smatramo da bez savremenog upravljanja ne možemo biti etablirani kao organizacija koja značajnije deluje i na medijskoj i sveukupnoj društvenoj sceni. Organizaciju posmatramo kao sistem, sa zadatkom da taj sistem dovedemo do cilja, a s obzirom na to da je NDNV udruženje koje počiva na više stubova, imamo i različite projekte koji vode ka istom cilju, a kojima treba znati valjano upravljati.“

Više informacija možete pročitati OVDE.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend