Društvo Ekonomija

Slobodnim umetnicima danas leže novac, kreće drugi krug isplata državne pomoći

foto/ ilustracija novac
Već danas ležu prve uplate i to slobodnim umetnicima koji će dobiti po 30.900 dinara, a potom slede i isplate privrednicima, penzionerima i ostalim punoletnim građanima.

Nakon slobodnih umetnika, prvi na spisku koji će dobiti novac od države su ugostitelji i zaposleni u turizmu. Njima od države takođe sleduje po 30.900 dinara.

Kako piše Blic, reč je o drugom minimalcu koji je u prvoj polovini godine dogovoren u Nemanjinoj 11, a kako bi se pomoglo jednom od najugroženijih sektora u privredi.

Govoreći o građanima, u odnosu na jun, sada je spisak pomoći i korisnika koji mogu da računaju na novu državnu podršku znatno širi. Penzioneri, njih svih 1,7 miliona, moći da računaju na mnogo više od prvobitno obećanih 80 evra, a da će isplate ići i u ovoj i u narednoj godini. Oni će praktično moći da računaju na ukupno 5 povećanja.

Penzioneri do kraja godine treba da očekuju uplatu od 100 evra. Za ovaj novac oni neće morati da se prijavljuju što je i ranije bio slučaj.

Od 20. do 22. septembra biće im isplaćeno po 50 evra pomoći. Drugu uplatu od 30 evra treba da očekuju u novembru, kada će ovaj iznos dobiti i ostali punoletni građani. Treća i poslednja uplata u ovoj godini, od 20 evra, penzionerima sleduje u decembru.

Njima će krajem februara 2022. najkasnije do početka marta biti isplaćeno po 20.000 dinara, odnosno oko 170 evra.

Novina je da na dodatni paket, mimo najavljenih 30 evra u novembru, mogu da računaju i ostali punoletni građani. U decembru, za sve punoletne, sledi i nova podrška od 20 evra. Detalji za ovu isplatu, uslove i način prijave, biće naknadno saopšteni.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend