Društvo

Slučaj zatvranja C&A u Srbiji: Firma tvrdi da nije kriva, 135 radnika ostaje bez posla i otpremnine

FOTO: Pixabay ilustracija

FOTO: Pixabay ilustracija

Kompanija C&A osumnjičena da je oštetila državni budžet za šest miliona evra odlazi iz Srbije, firma je najavila odlazak u stečaj, a 135 radnika će ostati bez posla i bez prava na otpremninu.

Uprava carine juče je potvrdila da su prošle godine otkrili zloupotrebe koje su godinama unazad vršene tako što su službenici jedne inostrane modne kompanije zajedno sa službenicima jedne špediterske firme zloupotrebljavali pečate i memorandume ove dve kompanije piše Danas.

C&A tvrdi da nisu krivi, te da su navedeni počinioci sistematično obavili više od 300 radnji prevarnog uvoza u periodu od 2014. do 2021, zloupotrebljavajući logo kompanije C&A, pogodnosti carinskog statusa i ovlašćenja za zastupanje carinskog predstavnika kompanije C&A u Srbiji.

Iz Uprave za carinu na pitanje da li je sa kompanijom C&A postojao poseban ugovor kojim je ona imala neki povlašćen status za Danas kažu da u skladu sa zakonom, nisu u mogućnosti da iznose podatke o pravnim ili fizičkim licima sve do okončanja prekršajnog i, eventualno, krivičnog postupka.

C&A Srbija je zbog, kako su rekli finansijskog opsega zahteva usmerenih protiv njih, bio primoran da proglasi insolventnost.

“Dalje postupke obrađivaće stečajni upravnik“, navodi se u saopštenju kompanije od srede.

Reljanović: Kada firma ide u stečaj – nema otpremnina

Stručnjak za radno pravo i saradnik Instituta za uporedno pravo Mario Reljanović kaže za Danas da u slučaju kada firma odlazi u stečaj, radnici ne dobijaju otpremnine.

“Zaposleni mogu da se eventualno naplate preko Fonda za solidarnost i mogu da se nadaju da će se naplatiti iz stečajne mase, ali koliko znam to ovde nije slučaj i da su radnici dobijali redovne plate”, ističe Reljanović.

C&A 2020. završio u minusu, austrijski „saradnik“ Quehenberger već u stečaju

C&A će, kako kaže, dobiti rešenje da treba da plati tih šest miliona evra i da će ih to dovesti do “debelog” minusa, zbog čega oni mogu da proglase stečaj bez problema.

“Oni ostaju bez posla, kao i kod svakog gašenja poslodavca, to nije višak zaposlenih, jer se gasi poslodavac. Ako se dug naplati to će značiti blokadu računa, onda će veštački uvesti firmu u stečaj, a oni ne moraju da idu u stečaj, mogu da idu i u likvidaciju”, kaže Reljanović.

Firma C&A je u stopostotnom vlasništvu austrijske kompanije Retvicon, a poslednju godinu za koju postoji finansijski izveštaj, 2020, završili su sa 146 radnika i u gubitku od 227 miliona dinara. Godinu pre toga neto dobitak kompanije bio je malo veći od 105 miliona dinara.

Kao zakonski zastupnici navode se tri državljana Austrije, i po jedan Nemac i Rumun. U APR-u još nije zaveden nijedan dokument o stečaju i kompanija se i dalje vodi kao aktivno privredno društvo.

S druge strane, to nije slučaj sa firmom o kojoj je Blic pisao kao “saradniku” u ovom poslu austrijskim špediterom Quehenberger logistics SRB.

Naime, ta firma sa sedištem u Šimanovcima 17. marta ove godine promenila je naziv u New log d.o.o i u stečaju je od 12. maja ove godine. Ova firma je u Srbiji poslovala još od 2002. a razlog stečaja koji je otvoren pred Privrednim sudom u Sremskoj Mitrovici je “preteća nesposobnost plaćanja”.

Prema poslednjem dostupnom finansijskom izveštaju za 2020. godinu firma je godinu završila u plusu od 1,7 miliona dinara, godinu ranije neto dobitak kompanije sa 17 zaposlenih bio je 16,5 miliona dinara.