Društvo

Smeće oko kontejnera u Busiju očišćeno

Foto/M.M. očišćeno smeće u Busiju

Foto/M.M. očišćeno smeće u Busiju

<a href="https://boom93.rs/info/gradjani-reporteri/ovako-izgleda-deo-prostora-oko-kontejnera-praznjenja/" target="_blank" rel="noopener">U redakciju Boom93 jutros su stigle fotografije sa slikama smeća posle pražnjena kontejnera</a> u naselju Busije, u blizini kasarne. Nakon objava fotografija na portalu Boom 93, radnici JKP “Komunalne službe Požarevac” su reagovali, očistili pomenuti prostor i postavili još jedan kontejner za odlaganje smeća.

Slike razbacanog smeća počele su da se viđaju kako u naseljima van centra grada, u Busiju, ka Zabeli, na prilazima Čačalici ali nažalost i u strogom centru grada u Sinđelićevoj, u Tabačkoj čaršiji i drugim ulicama.

Fotografiju poslala Z. Petković

Neodgovorno bacanje smeća je briga svih nas. Posebno je pitanje za komunalne službe našeg grada, ali i za svakog pojedinca. Da li imamo dovoljno kontejnera u gradu, prazne li se redovno i kako sistemski rešiti ovaj problem pitali smo direktora JKP Komunalne službe Požarevac, Marka Marjanovića.

Baner Boom93 Android aplikacija“Trenutno se na ovoj lokaciji kontejneri prazne tri puta nedeljno, a očigledno postoji potreba da se kontejneri prazne češće. Donećemo još jedan kontejner i obilaziti ovu lokaciju češće. Apelujem i na građane da budu odgovorni i da kabasti otpad ne odlažu svuda.” – rekao je Marjanović.

On dodaje da postoji mogućnost da se i na ovoj lokaciji postave podzemni kontejneri koji bi donekle rešili problem odlaganja smeća.

Slike prepunih kontejnera i kanti za otpatke, uz koje građani neretko odlažu kabasti otpad i džakove kućnog smeća su svuda oko nas. To ne šteti samo ekologiji, već može uticati i na zdravlje ljudi i životinja, pasa i mačaka koji to smeće raznose i tako prete da se rašire mnoge zarazne bolesti, ružan miris a povrh svega jedna ružna slika koja narušava izgled i ambijent našeg grada.

Foto/M.M. postavljeni kontejneri očišćeno smeće

Slika smeća  u naselju Busije u stambenom bloku u blizini kasarne nažalost samo je jedna u nizu koje viđamo svakodnevno. Malih divljih deponija ima svuda po gradu, to više nije slučaj u pojedinim seoskim naseljima ili po obodima grada, one niču svakodnevno na svakom koraku.

Postavlja se pitanje da li smo u borbi protiv korona virusa izgubili osećaj za sve ostalo što nas okružuje i da li je opšta kultura odnosno (nekultura) postala toliko očigledna i svakodnevna pa se podrazumeva da se o smeću ne void računa. Da li je održavanje higijene grada Sizifov posao, ili je ipak moguće da grad bude čist i uredan?