Društvo

Smeće oko kontejnera u Busiju očišćeno

Foto/M.M. očišćeno smeće u Busiju
U redakciju Boom93 jutros su stigle fotografije sa slikama smeća posle pražnjena kontejnera u naselju Busije, u blizini kasarne. Nakon objava fotografija na portalu Boom 93, radnici JKP “Komunalne službe Požarevac” su reagovali, očistili pomenuti prostor i postavili još jedan kontejner za odlaganje smeća.

Slike razbacanog smeća počele su da se viđaju kako u naseljima van centra grada, u Busiju, ka Zabeli, na prilazima Čačalici ali nažalost i u strogom centru grada u Sinđelićevoj, u Tabačkoj čaršiji i drugim ulicama.

Fotografiju poslala Z. Petković

Neodgovorno bacanje smeća je briga svih nas. Posebno je pitanje za komunalne službe našeg grada, ali i za svakog pojedinca. Da li imamo dovoljno kontejnera u gradu, prazne li se redovno i kako sistemski rešiti ovaj problem pitali smo direktora JKP Komunalne službe Požarevac, Marka Marjanovića.

Baner Boom93 Android aplikacija“Trenutno se na ovoj lokaciji kontejneri prazne tri puta nedeljno, a očigledno postoji potreba da se kontejneri prazne češće. Donećemo još jedan kontejner i obilaziti ovu lokaciju češće. Apelujem i na građane da budu odgovorni i da kabasti otpad ne odlažu svuda.” – rekao je Marjanović.

On dodaje da postoji mogućnost da se i na ovoj lokaciji postave podzemni kontejneri koji bi donekle rešili problem odlaganja smeća.

Slike prepunih kontejnera i kanti za otpatke, uz koje građani neretko odlažu kabasti otpad i džakove kućnog smeća su svuda oko nas. To ne šteti samo ekologiji, već može uticati i na zdravlje ljudi i životinja, pasa i mačaka koji to smeće raznose i tako prete da se rašire mnoge zarazne bolesti, ružan miris a povrh svega jedna ružna slika koja narušava izgled i ambijent našeg grada.

Foto/M.M. postavljeni kontejneri očišćeno smeće

Slika smeća  u naselju Busije u stambenom bloku u blizini kasarne nažalost samo je jedna u nizu koje viđamo svakodnevno. Malih divljih deponija ima svuda po gradu, to više nije slučaj u pojedinim seoskim naseljima ili po obodima grada, one niču svakodnevno na svakom koraku.

Postavlja se pitanje da li smo u borbi protiv korona virusa izgubili osećaj za sve ostalo što nas okružuje i da li je opšta kultura odnosno (nekultura) postala toliko očigledna i svakodnevna pa se podrazumeva da se o smeću ne vodi računa. Da li je održavanje higijene grada Sizifov posao, ili je ipak moguće da grad bude čist i uredan?

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Tatijana Spasojević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend