Društvo

Smenjena tužiteljka nakon hapšenja zbog štete nanete EPS-u

Foto/ Suđenje /ilustracija pixabay

Foto/ Suđenje /ilustracija pixabay

Tužiteljka Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Bojana Savović koja je duže od godinu vodila istragu oko EPS, smenjena je nakon hapšenja šest osoba, saznaje N1.

Savović je u sredu naložila policiji hapšenje šest osoba a danas su je smenili – oduzeli su joj predmet i prebacili je iz odeljenja za borbu protiv korupcije u drugo odeljenje.

„Upravo je smenjena tužiteljka VJT koja godinu dana priprema slučaj EPS i po čijem nalogu je juče uhapšeno šest lica! Nisu joj dozvolili ni da ih sasluša! Zašto je sklonjena da ovo NE završi? Tako manipulišu predmetima i padaju u vodu dajući ih nekom ko neće postaviti prava pitanja“, napisala je na Tviteru potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić.

Savović je jedna od najobučenijih tužiteljki za borbu protiv korupcije, jer, kako se zna, za pet godina rada nema nijednu oslobađajuću presudu. Tužiteljki nisu dozvolili ni da saslušava okrivljene u poslednjem slučaju, a umesto nje saslušanja okrivljenih sada radi Brankica Marić, najbliža saradnica Nenada Stefanovića.

Zanimljivo je da Više javno tužilaštvo u sredu nije ni obavestilo novinare o toj akciji, već samo policija, iako je u pitanju najznačajniji predmet u poslednjih nekoliko meseci u vezi sa korupcijom.

Podsetimo, u akciji policije i Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, uhapšeno je šest osoba osumnjičenih da su oštetili Elektroprivredu Srbije (EPS) za 7,5 miliona dolara, tokom izvođenja radova na termoelektrani Kostolac B. Poznavaoci prilika poručuju da je ovo samo vrh ledenog brega i da se šteta od malverzacija u EPS-u meri u milijardama evra.

Smenjena još jedna tužiteljka koja je radila na slučaju „EPS“

Nakon što je juče smenjena sa pozicije zamenica Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Bojana Savović, N1 saznaje da je sa slučaja „EPS“ skinuta još jedna tužiteljka – Jasmina Paunović.

Ona je, zajedno sa koleginicom Savović, radila na slučaju krivičnog predmeta „EPS“, u okviru kojeg je u sredu uhapšeno šest osoba.

Vest o smeni još jedne tužiteljke potvrdila je i Marinika Tepić.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde objavila je na Tviteru da je smenjena još jedna tužiteljka Višeg javnog tužilaštva koja je radila na slučaju „EPS“.

Tepić je napisala da je Jasmina Paunović „degradirana na nižu funkciju“.

„Još jedna tužiteljka VJT je sada smenjena! Jasmina Paunović koja je radila isti slučaj EPS za pranje novca! I degradirana na niži stepen! Ona se nedavno javno pobunila da neće da radi protivzakonito po usmenim nalozima šefa VJT Stefanovića. Čistka tužiteljki jer rade svoj posao“, napisala je Tepić.