Društvo

Sneža, Zoran i Slobodan će mesec dana pozirati blizu železare

FOto; NIkola Krstić

FOto; NIkola Krstić

U okviru kampanje „Podizanje prašine“, Pokret Tvrđava iz Smedereva pokrenuo je novu akciju kojom skreću pažnju građanima na opasnosti od industrijskog zagađenja vazduha, zemljišta i vode. Radi se o performansu koji ima za cilj da ukaže na problem industrijskog zagađenja.  

Nedaleko od smederevske  železare postavljene su lutke obučene u čisto belu odeću koje će tu stajati mesec dana pod otvorenim nebom. To su Sneža iz Ralje, Zoran iz Radinca i Slobodan iz Vranova i odeća im je sada čisto bela, a nakon mesec dana videće se koje će boje poprimiti majice.
‘Ovim performansom želimo da dodatno skrenemo pažnju na problem koji imaju Radinac, Vranovo i Ralja sa industrijskim zagađenjem vazduha. Forma je netipična, jer mislimo da ćemo ovako privući veću pažnju, rekao je Nikola Krstić iz Pokreta Tvrđava za Boom 93.
Foto. M.V.
Odlučili su da Sneža, Zoran i Sloboda narednih mesec dana poziraju pod vedrim nebom, svako u svom selu, u neposrednoj blizini smederevske železare.
Zapamtite ovu belu odeću koju nose, pa ćemo videti kakva će im biti za mesec dana. Možemo zamisliti kakva su pluća meštana koji svakodnevno udišu taj vazduh, kažu iz Pokreta.

„Podizanje prašine“ je kampanja koju je Pokret Tvrđava pokrenuo u oktobru 2021. godine, i od tada je bilo više uličnih aktivnosti, gostovanja po medijima kako bi što više ljudi saznalo o industrijskom zagađenju.

Za avgust su najavili događaj na glavnom smederevskom trgu, gde će prisustvovati meštani Vranova, Radinca i Ralje. Biće i video klipova meštana pomenutih sela, u kojima govore o svojim problemima i mogućim rešenjima. Pokret Tvrđava je Ministarstvu zaštite životne sredine, Domu zdravlja Smederevo i Policijskoj upravi Smederevo poslao i zahteve  za slobodan pristup informacijama od javnog značaja. Takođe, očekuju da Osnovno javno tužilaštvo u Smederevu „počne da radi svoj posao i reaguje na krivičnu prijavu koju je advokatski tim Pokreta Tvrđava podneo protiv HBIS-a i petoro odgovornih direktora zbog krivičnog dela Zagađenje životne sredine.“
Foto: NIkola Krstić