Društvo

Šolc: Nema prečica za ulazak Ukrajine u EU – bilo bi nepravedno prema Balkanu

Foto: Wikipedia/Office of U.S. Treasury Secretary
Nemački kancelar Olaf Šolc upozorio da napori Ukrajine da se pridruži EU ne mogu biti ubrzani, uprkos ruske invazije.

On je u obraćanju Bundestaga, pred sastanak lidera EU, kazao da nema „prečica“ za pristupanje Uniji, ističući da bi pravljenje izuzetka od slučaja Ukrajine bilo nepravično prema balkanskim zemljama koje takođe žele članstvo, prenosi BBC.

Francuski predsednik Emanuel Makron ranije je upozorio da će biti potrebne „decenije“ da Ukrajina postane članica Unije, sa čime se nemački lider složio.

Šolc je u aprilu pozvao da se ubrza proces pridruživanja zemalja Zapadnog Balkana – Albanije, BiH, Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije i Kosova.

„Godinama one preduzimaju intenzivne reforme i pripremaju se za ulazak (u EU)“, kazao je Šolc.

Istakao je da „pridržavanje obećanja datih njima nije samo pitanje naše kredibilnosti“.

„Danas, više nego ikad, njihova integracija je i u našem strateškom interesu“, poručio je Šolc.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend