Društvo

Srbi najčešće letuju u ovim zemljama, koje uslove za ulazak treba da ispune

Pixabay/Ilustracija
U odnosu na prethodno leto, ovo će po svemu sudeći biti drugačije, pre svega jer je većina zemalja u koje naši građani tradicionalno letuju ublažila uslove za ulazak turista.

U Albaniju i Crnu Goru naši državljani mogu da uđu bez ikakvih ograničenja, odnosno bez potrbnog PCR testa ili uvođenja karantina, dok je za ostale turističke destinacije koje naši građani posećuju potrebno ispoštovati neki od propisa, poput negativnog PCR testa, potvrde o vakcinaciji ili dokaza o preležanoj infekciji koronavirusa.

U Bugarsku, naši državljani mogu da uđu ukoliko poseduju dokument o potpuno završenoj vakcinaciji protiv COVID-19, negativan PCR test, ne stariji od 72 sata ili negativan brzi antigen test, ne stariji od 48 sati (računajući od datuma testiranja upisanog u dokument).

Državljani Srbije koji su preležali COVID-19, osim sa gore navedenim dokumentima, mogu ući i sa dokumentom koji pokazuje pozitivan rezultat PCR testiranja ili brzog antigen testa u periodu od 15. do 180. dana (računajući od datuma testiranja upisanog u dokument).

grčka plaža letovanje
Foto/Grčka letovanje/ilustracija Pixabay

Grčka je nedavno otvorila svoje granice za turiste koji na letovanje dolaze iz Srbije i oni mogu da uđu u Grčku avionom ili kolima preko dva drumska prelaza. Prvi je između Grčke i Bugarske – Promahonas (radno vreme 00-24), a drugi između Grčke i Severne Makedonije – Evzoni (radno vreme 7-23).

Grčka je jedna od pet država koje su dosad priznale digitalni zeleni sertifikat, u koji su upisani podaci o vakcinaciji, PCR i antigenskim testovima, kao i o preležanom kovidu-19.

Svi putnici koji dolaze u Grčku, moraju prethodno popuniti elektronski obrazac prijave – Passenger Location Form, preko sajta www.travel.gov.gr (najmanje 24 časa pre ulaska u Grčku) i pri ulasku pokazati dobijeni kod. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata (oslobođena su deca do 5 godina starosti) ili potvrda o završenoj vakcinaciji (najmanje 14 dana pre dolaska u Grčku) izdata od strane nadležnog organa.

Licima koja su preležala Covid 19 u prethodna 2 do 9 meseci pre putovanja, neophodna je potvrda o preležanoj bolesti. Svi putnici na graničnom prelazu podležu se brzom testiranju, a ukoliko je test pozitivan obavezna je kućna izolaciji 14 dana u objektu po izboru putnika ili onom koji bude određen od strane grčkih nadležnih organa (o trošku grčke države).

Za razliku od Grčke, u Egipat možete ući jedino uz negativan PCR test ne stariji od 72 sata, a testiranje je obavezno i za decu stariju od šest godina.

Ipak, ukoliko niste u mogućnosti da PCR test uradite u Srbiji, možete to učiniti u Egiptu nakon sletanja aviona, po ceni od 30 američkih dolara (oko 3.000 dinara). S obzirom na to da je cena PCR testa u Srbiji 9.000 dinara, nije teško zaključiti gde se više isplati uraditi PCR test koji vam je neophodan za ulazak u Egipat.

Boom93/M.Veljković

Turisti koji se odluče da na letovanje odu u neko od odmarališta u Turskoj, mogu da uđu u Tursku uz negativan PCR test urađen u poslednjih 72 sata pre ulaska u Tursku ili negativan rezultat brzog antigenskog testa uređen 48 sati pre ulaska u zemlju. Licima mlađim od 18 godina koja se nalaze u pratnji roditelja koji poseduju potvrdu o vakcinaciji nije potreban PCR test.

Takođe, u Tursku mogu da putuju i oni koji imaju potvrdu o potpunoj vakcinaciji izdatoj od strane nadležnog organa, s tim da je druga doza dobijena najmanje pre 14 dana pre dolaska u Tursku, i/ili sa potvrdom od nadležnih organa da je u poslednjih 6 meseci preležan COVID-19.

Što se tiče Hrvatske, PCR testa su oslobođena deca mlađa od dvanaest godina ukoliko putuju u pratnji roditelja ili staratelja, koji imaju negativan PCR ili antigenski test, odnosno potvrdu da su vakcinisani sa obe doze vakcina Fajzer ili Atrazeneka, ili dokaz da su preležali bolest kovid-19.

Međutim, srpski turisti pored ovih zemalja često letuju i u nekom od hotela na španskoj obali, ali u ovom trenutku prema podacima koji se nalaze na sajtu Ministarstva spoljnih poslova, nije moguće ući u Španiju turistički.

Prilikom povratka iz ovih zemalja državljani Srbije mogu da uđu u Srbiju bez ograničenja ukoliko su potpuno vakcinisani (vakcinisani sa dve doze, odnosno sa jednom dozom – ako su vakcinisani sa AstraZeneka vakcinom) koji o tome poseduju potvrdu izdatu od strane nadležne zdravstvene ustanove. Ukoliko ne poseduju potvrdu o vakcinaciji a dolaze iz Hrvatske, Grčke, Turske ili Egipta potreban im je negativan PCR test, a ukoliko ga ne poseduju izriče im se mera karantina ukućnim uslovima u trajanju od 10 dana.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend