Društvo Politika

Srbi se povukli iz svih institucija na Kosovu, policajci skinuli uniforme

FOTO: Ilustracija/Pixabay
Neopozive ostavke na svoje funkcije danas su podneli gradonačelnici četiri većinski srpske opštine na severu Kosova, odbornici, poslanici u Skupštini Kosova, sudije, tužioci, administrativno osoblje u tužilaštvu i sudstvu, kao i pripadnici Kosovske policije regiona sever, saopšteno je na konferenciji za medije Srpske liste. Objavljivanje ove odluke praćeno je gromoglasnim aplauzom prisutnih, a policajci su pred kamerama skinuli svoje uniforme.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić je rekao da je posle sastanka održanog danas u Zvečanu odlučeno da predstavnici Srba napuste sve političke institucije, skupštinu, vladu Kosova, četiri opštine na severu, kao i da prekinu učešće i rad Srba u orgnaima pravosuđa i policije.

„Upravo zbog naše odlučnosti da poštujemo međunarodno javno pravo i odbranimo Briselski sporazum odlučuli smo da napustimo sve političke institucije, Skupštinu, vladu i četiri opštine i učešće i rad Srba u organima pravosuđa, policije i svog administrativnog osoblja iz četiri opštine na severu“, rekao je Rakić.

On je istakao da ova odluka ostaje na snazi dok Priština ne počne da poštuje dogovorene sporazume, a to znači dok ne povuče odluke o preregistraciji i dok se ne formira Zajednica srpskih opština u skladu sa prvim sporazumom postignutim u okviru Briselskog dijaloga i drugim sporazumima.

Rakić je dao ostavku na mesto ministra za zajednice i povratak, a potpredsednik Srpske liste Igor Simić je u ime poslanika Srpske liste u Skupštini Kosova podneo neopozivu ostavku.

U ime sudija Osnovnog suda u Mitrovici, sudija odeljenja Apelacionog suda u Prištini, administrativnih radnika i tužioca osnovnog suda u Mitrovici ostavku je dao sudija Apelacionog suda i član sudskog saveta u Prištini Nikola Kabašić.

Gradonačelnik opštine Zvečan Dragiša Milović dao je neopozive ostavke u ime gradonačelnika četiri opštine na severu Kosova, predsednika skupština opština i odbornika.

Šef regionalne operative Mitrovica Sever, kapetan Aleksandar Filipović ostavku je podneo u ime zaposlenih u Kosovskoj policiji uz poruku „Dosta je bilo“.

Odluka o izlasku iz prištinskih institucija doneta je jednoglasno na sastanku u Opštini Zvečan, i jedan je od tri zaključka tada dogovorena, kazao je Rakić.

Na sastanku je zaključeno i da Priština “konstantno kriši međunarodno javno pravo i Briselski sporazum”.

„Pozivamo Prištinu da se vrati poštovanju međunarodnog javnog prava, Briselskog sporazuma i svih drugih akata zaključenih u dijalogu Beograda i Prištine“, rekao je Rakić.

U drugom zaključku se navodi da je srpski narod na Kosovu izložen “neprestanom i kontinuiranom teroru i svakovrsnom nasilju institucija u Prištini i nezakonitim nebrojenim aktima”.

Predsednik opštine Štrpce: Ako Priština nastavi pritiske nema razloga za ostanak u institucijama

Potpredsednik Srpske liste i predsednik opštine Štrpce na jugu Kosova Dalibor Jevtić izjavio je u subotu uveče da ne vidi razlog za ostanak u kosovskim institucijama ukoliko vlast u Prištini nastavi pritiske na Srbe.

„Puna podrška našoj braći sa severa. Već duže vreme upozoravamo na institucionalno nasilje i loš odnos kosovskih institucija prema Srbima. Ukoliko vlast u Prištini ne prestane sa svim pritiscima na Srbe ne vidim razlog da više budemo deo kosovskih institucija“, napisao je Jevtić na Tviteru.

Nepozive ostavke na svoje funkcije ranije danas su podneli gradonačelnici četiri većinski srpske opštine na severu Kosova, odbornici, poslanici u Skupštini Kosova, sudije, tužioci, administrativno osoblje u tužilaštvu i sudstvu, kao i pripadnici Kosovske policije regiona sever.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend