Društvo

Srbija ima još dva spomenika prirode: Vražji kamen i Gaura Mare

Foto: YouTube printscreen/

Foto: YouTube printscreen/

Na sednici Vlade Srbije donete su dve uredbe o proglašenju spomenika prirode: „Vražji kamen – Prosečnik ” i „Dubočka pećina – Gaura Mare“.  

„Vražji kamen – Prosečnik“ nalazi se u dolini reke Pčinje, u prostoru za koji je dokazano da je jedan od centara geodiverziteta i biodiverziteta.

Ovaj predeo je izuzetna prirodna vrednost geomorfološkog karaktera sa stenovitim odsecima, erozionim gredama i većim brojem ostenjaka različitih dimenzija i oblika nastalih selektivnim delovanjem procesa erozije u rečnoj dolini.

Prema legendi koju meštani Gornje Pčinje rado prepričavaju, kamene kule đavolja su rabota. U želji da promene tok reke Pčinje, da teče prema Bugarskoj, Džudža Budža, Kumbara Kljeka, Filanko Šilja i Muja, najpoznatiji ovdašnji đavoli, dovukli su krupno kamenje, ali ćudljivu reku nisu uspeli da ukrote. Kamene kule ostale su i sada su deo prirodne atrakcije koja neke podseća na Đavolju varoš, a ima i onih koji se prisete Meteora kada na vrhu jedne od kamenih kula ugledaju crkvu. Da, i ona je, na osnovu legende, „maslo” nečastivih.

Dolina Pčinje, koja se ubraja u jednu od najčistijih reka u Srbiji, zvanično je proglašena 1996. godine za Predeo izuzetnih odlika (PIO) u Srbiji.

„Dubočka pećina – Gaura Mare“

Ona je u izvornom obliku sačuvan speleološki objekat koji predstavlja reprezentativan primer tunelske rečne pećine i sa atraktivnim pećinskim nakitom.

Ova pećina u Istočnoj Srbiji, kod Кučeva, jedan je od retkih speleoloških objekata dužine od 2.734 metra i stanište je pet vrsta slepih miševa i 25 vrsta artropodske faune.

Dubočka pećina je sa svojih 2.275 m jedna od najdužih pećina u Srbiji. Nalazi se na severu Zviške kotline, u podnožju Zviških planina, na suprotnom kraju opštinske teritorije u odnosu na pećine Ceremošnju i Ravništarku. Posebno je impresivan pećinski ulaz širok 25 metara i visok 20 metara. Glavni pećinski kanal u početnom delu je gigantskih razmera (širok do 40 m i visok do 31 m). Prohodan je u dužini od 132 m, dokle dopire i dnevno svetlo. Pećinski nakit se nalazi u udaljenim kanalima, do kojih se može doći samo uz adekvatnu speleološku opremu. Kroz pećinu periodično protiče Ponorska reka. U omanjoj klisuri u podnožju pećine može se videti nekoliko lepih manjih vodopada. Dubočka pećina je od Kučeva udaljena 20 km, a od Beograda 150 km.