Društvo

Srbija od danas bez ruske nafte

FOTO: Envato elements ilustracija

FOTO: Envato elements ilustracija

Od ponoći je na snazi naftni embargo Evropske unije na rusku naftu koja stiže morskim putem, što znači i prekid dotoka ruske nafte naftovodom „Janaf” u Srbiju.

Službeni glasnik Unije potvrdio je i odluku o ograničenju njene cene na 60 dolara, koja takođe važi od ponedeljka, 5. decembra. Rusija ne prihvata taj limit ni po cenu smanjenja proizvodnje. Kakve su ekonomske posledice tih sankcija?

Proteklih meseci Srbija se spremala za naftni embargo na rusku naftu, skladišta su puna – poručuje premijerka. Ta zabrana za našu zemlju je, ocenjuje, političko pitanje, prenosi RTS.

„Mi ćemo nastaviti da se borimo u budućnosti, svakako da imamo izuzetke, da budemo izuzeti na način kako su izuzete neke članice Evropske unije. Da li smo bezbedni, jesmo, a da li će to uticati na našu ekonomiju – hoće, ali ćemo se boriti”, kaže premijerka Ana Brnabić.

Tri četvrtine potreba za naftom Srbija pokriva uvozom, i u NIS-u tvrde da su spremni da održe stabilnost snabdevanja.

„NIS naftu doprema isključivo naftovodom ‘Janaf’ i nakon 5. decembra neće biti moguća kupovina ruske nafte, već će biti nastavljena nesmetana kupovina i transport nafte poreklom iz drugih zemalja. Važno je istaći da je Rafinerija nafte Pančevo jedna od najmodernijih u ovom delu Evrope i u njoj je omogućena prerada različitih tipova nafte”, saopštava NIS.

Uz ograničenje cene Brisel zabranjuje pretovar ruskog crnog zlata i bilo kakvo posredovanje u trgovini sa trećim zemljama.

„Zapadni saveznici su tražili načine da kazne rusku ekonomiju. Nafta je oduvek bila meta na koju je Zapad motrio. Ne samo zbog toga što je nafta ključna za fukcionisanje sveta, već što Rusija oduvek zarađuje kao veliki izvoznik”, kaže ekonomski stručnjak Endru Vilson.

Analize pokazuju da će zabrana imati nesagledive finansijske posledice za evropsku privredu, navodi RTS. Nafta povlači i rast cena gasa i struje. Na moguće nestašice i restrikcije upozorilo je više evropskih zemlja, među kojima i Francuska koja će ove zime, prvi put posle 42 godine, uvoziti struju.

„U normalnim vremenima, naša proizvodnja električne energije se prilagođava povećanju potražnje, ali ove godine izgleda da nisu na istom nivou i zato treba da prilagodimo neke svoje potrošačke navike”, kaže portparol francuske Vlade Olivije Veran.

Moskva upozorava – novi potezi Zapada samo destabilizuju evropsko energetsko tržište, ni gasa ni nafte nema bez tržišnih cena.