Društvo

Srbija se sprema za zimu, prave se planovi štednje

Foto: Envato elements

Foto: Envato elements

Grejna sezona u Srbiji će početi na vreme i po planu, kaže zu N1 u ministarstvu rudarstva i energetike. Ali, to je jedina dobra vest iz oblasti energetike. Loša je da je Srbija u poslednjih 14 meseci na uvoz struje potrošila milijardu i 200 miliona evra, što je cena izgradnje jedne termoelektrane. Još gora vest je da su cene na berzi takve da će gubitak tokom zime biti još veći. Demostat je objavio da će Vlada uskoro povećati cenu struje za privredu, za šta premijerka kaže da je brutalna laž.

Bez obzira što je vreme hladnije, dogodilo se čudo – Srbija u poslednja tri dana nije uvozila struju, a zaslužni su vetroparkovi, iako su njihovi kapaciteti skromni, oko 450 megavata instalisane snage. Ali, ta tri dana su izuzetak.

„Na osnovu podataka koje možete da dobijete od Evropske mreže prenosnih sistema,jeste da smo mi aktivno od juna meseca prošle godine do sada uvozili električnu energiju i ta električna energija je uvezena za 1 milijardu i 200 do 250 miliona evra. I to je podatak do kraja avgusta meseca ove godine“, kaže Nenad Jovanović iz LDK Consultants, piše N1.

I to sve pri ceni struje od 150 do 200 evra po megavat času. Stvari poslednjih meseci postaju mnogo gore. Sada je cena na berzi 400 evra za megavat čas. To znači da bi samo za jednu zimu Srbija mogla da potroši novac za koji je mogla da izgradi dva nova bloka ekvivalentna Kostolcu B3 koji se trenutno gradi i koštaće 620 miliona dolara.

„Za to smo mogli da izgradimo dosta novih kapaciteta. Tako da će s te strane, nas nastavak krize – iscrpljivati. Rast cena kojima se ne vidi kraj će uticati na ubrzano trošenje novca i onda ćemo biti ugroženi i u tom smislu, jer nećemo više imati novca da investiramo u budućnosti. tte pare smo mogli da investiramo“, navodi Željko Marković iz Deloitte-a.

Demostat je objavio da Vlada Srbije zbog sve teže situacije, uskoro neće imati izbora i da će morati da podigne cenu struje za privredu sa 95 na 120 evra po megavat satu. Premijerka je tu vest odmah demantovala. „Još jedna u nizu brutalnih laži kako bi se izazvala nestabilnost i bes kod naroda“, kaže na to Ana Brnabić.

Dok gleda u nebo, prati prognozu vetra i temperature, Srbija se sprema za zimu.

U Ministarstvo rudarstva i energetike do sada je stiglo 150 planova štednje struje, 73 lokalne samouprave su napravile planove, 29 javnih preduzeća, 30 velikih privrednih društava i 10 ministarstava.

„Ti planovi ne podrazumevaju odlaganje grejne sezone. Ti planovi podrazumevaju vrlo detaljne preporuke i za privredu i za institucije i za građane šta treba da uradimo“, navela je Jovanka Atanacković, državna sekretarka ministarstva energetike.

A pošto je EPS doveden u stanje da ne može da obezbedi dovoljnu proizvodnju, država od građana traži da povedu računa čak i kako kuvaju.

„Zaista za mene su bila iznenađenja kada sam sagledala šta i sama mogu da uradim da poklopim šerpu kad kuvam, da isključim nešto ranije pre nego što se jelo završi. Da zaista, svako od nas uloži u zamenu običnih sijalica led rasvetom. Tražili smo od javne rasvete da razmisli da se bar za 33 % smanji osvetljenje. Ali, ništa na račun bezbednosti. Ulice moraju biti osvetljene“, dodaje sekretarka.

Računica ministarstva rudarstva i energetike je da ukoliko se uspešno sprovede plan o uštedi 15 % energije, restrikcije struje neće biti opcija.