Društvo

Srbija skoro na dnu liste po minimalnoj zaradi

Boom93 / R. Momirović
Lošija situacija je samo na Kosovu i u Albaniji, ista je u Bosni, dok veći minimalac od nas imaju Turska, Bugarska i Severna Makedonija, piše Politika.

Sindikati u Srbiji očekivali su da će minimalac u 2022. biti barem u visini minimalne potrošačke korpe. Poslodavci su se držali druge priče: da bi preveliko povećanje minimalne cene rada bilo dodatni trošak za one kojima je plata sama po sebi najveće opterećenje. Ipak, svima njima sasvim je jasno da minimalac od oko 35.000 dinara nikako nije dovoljan da omogući normalan život u Srbiji, posebno ako se zna da je i u ovoj godini on jedina zarada za više od 350.000 građana.

Sada vredi u proseku 35.414,72 dinara neto (u bruto iznosu 47.767,08), što je nepunih 300 evra.

Upravo toliko svakog meseca uplaćuje se na račun mnogih srpskih radnika, za razliku od, recimo, Nemačke koja najavljuje novi iznos minimalca u drugoj polovini 2022. Građani te zemlje dobijaće minimum 12 evra po radnom satu, što će, u odnosu na trenutnu minimalnu satnicu, činiti povećanje od 22 odsto. Kod nas to uvećanje iznosi 9,4 procenta, u odnosu na 2021, a radni sat je 201,22 dinara.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

%d bloggers like this:
Send this to a friend