Društvo Ekonomija

Srbija spojila cevi sa Mađarskom: Zaokružen projekat gasovoda Balkanski tok

gasovod
Foto/gasovod/ pixabay ilustracija
Javno preduzeće "Srbijagas" i mađarska kompanija FGSZ povezali su na granici s Mađarskom gasovod Balkanski tok kojim će ubuduće gas iz Turske preko Bugarske i Srbije stizati do srednje Evrope.

Od sutra Mađarska zakupljuje kapacitete, a Srbija postaje važna tranzitna zemlja za srednju Evropu. Prve količine tranzitnog gasa kroz našu zemlju za srednju Evropu kreću 1. oktobra, prenosi RTS.

– U ovoj struci kada se spajaju dve cevi na granici, koje dolaze iz dve države, to se naziva zlatno povezivanje. Kada već dođemo do zlatnog povezivanja, to znači da vidimo kraj ovog projekta i da će uskoro početi snabdevanje gasom, rekao je Ferenc Sabolč, predsednik Uprave „FGSZ“.

Dušan Bajatović, generalni direktor Srbijagasa, rekao je da je na ovaj način stavljena tačka na dugogodišnji veliki posao kojim je naša zemlja i konačno rešila pitanje snabdevanja gasa iz drugog pravca, a ne samo preko Ukrajine.

– Niko se više u Srbiji neće smrzavati a cena gasa se za domaćinstva neće ni od jeseni menjati. Poskupljenje zbog cene nafte koju prati cena gasa će se preliti na Srbijagas – objasnio je Bajatović.

Više od 1.000 kilometara gasovoda

Završen je kompletan linijski deo od turske obale, preko teritorije Turske, Bugarske i naše zemlje, do ulaza u Mađarsku, čime će kapacitet na izlazu iz Crnog mora od 15,75 milijardi kubnih metara gasa moći da se koristi širom srednje Evrope.

Cela trasa od Crnog mora duž turske teritorije je 130 km, potom 498 km pripada Bugarskoj, a 403 km Srbiji, dok će od Horgoša, odnosno od granice sa našim severnim susedima do Varošfelda u Mađarskoj dužina gasovoda iznositi još oko 85 km.

Godišnji kapacitet gasovoda koji prolazi kroz Srbiju iznosi oko 13 milijardi kubnih metara. Prečnik gasovoda je 1.200 mm, a maksimalni pritisak 75 bara.

Ukupna vrednost ovog projekta je 1,8 mlrd EUR.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • To, vlastodržci-kabadahije-lopine i tajkuni-lopine,“Zlatno doba“!?!

%d bloggers like this:
Send this to a friend