Društvo

Srbija u oktobru potrošila 14 odsto manje struje, najviše uštedeo Beograd

Foto: Envato elements
Ovog oktobra u odnosu na prošli, protok električne energije u Srbiji smanjen je za 14,34 odsto, ističu za Danas u Elektrodistribuciji Srbije.

U oktobru je potrošeno 2,167 milijardi kilovat časova struje, dok je u istom periodu prošle godine protok električne energije bio 2,53 milijardi, što znači da je za 360 miliona kilovat časova manje struje potrošeno ovog oktobra u odnosu na prošli.

Najveće smanjenje među pet distributivnih centara, koliko ih ima u sistemu Elektrodistibucije, bilo je u Beogradu, a najmanje u Kraljevu, piše Danas.

„U distributivnom području Beograd protok električne energije u oktobru ove godine iznosio je oko 547,5 miliona kilovat časova, što je za 18,91 odsto manje u odnosu na oktobar prošle godine, u Novom Sadu protok je bio 597 miliona kilovat časova, za 12,92 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine“, naglašavaju u odgovoru EDS Danasu.

U distributivnom području Kragujevac protok električne energije u oktobru bio je 148 miliona kilovat časova, za 13,86 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine, a u Nišu 349 miliona ili za 14,31 odsto manje u odnosu na oktobar 2021. godine. Protok električne energije u oktobru u Kraljevu je, prema podacima EDS, bio 526 miliona kilovat časova, što je za 10,91 odsto manje u odnosu na isti mesec prošle godine.

„Prilikom ocene ovih podataka treba imati u vidu različite uzroke koji utiču na visinu potrošnje električne energije u ovoj i u prošloj godini, poput vremenskih uslova, prosečne dnevne temperature“, ističu u Elektrodistribuciji.

Obraćajujući se javnosti predsednik Srbije Aleksandar Vučić je govorio o potrošnji struje, istakavši da su “svi regioni Srbije manje potrošli struje u oktobru u odnosu na prošlu godinu, osim Beograda“, podseća Danas.

Prema podacima Elektrodistribucije, upravo je beogradski distributivni centar najviše smanjio potrošnju. Osim toga, Vučić je rekao da će uvesti veće restrikcije u Predsedništvu da bi došli do uštede od 40 odsto. Naime, Predsedništvo je bilo to koje je u septmebru najviše „uštedelo“ struje ako se pogledaju državni organi.

Prema podacima Uprave za zajedničke poslove republičkih organa, Predsedništvo Srbije uštedelo je 31,24 odsto električne energije, a Vlada Srbije 16,49 odsto. Sveukupna ušteda struje u tim državnim organima bila je u septembru tek 6,24 odsto.

Ministarstva koja se nalaze u Nemanjinoj 22-26 smanjila su potrošnju kilovata za svega 4,64 odsto, a skromna ušteda električne energije od 3,56 odsto bila je u Palati Srbija na Novom Beogradu.

Opširnije čitajte na sajtu Danasa.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • a šta mislite koliko je njih umrlo od prošle godine,mrtvi ljudi ne troše struju,plus koliko je njih otišlo iz zemlje,razmišljjate o tome.Strasno je da i pored toga nemamo struju već je uvozimo

%d bloggers like this:
Send this to a friend