Društvo Ekonomija

Šta ćete sve moći da zamenite pored stolarije upola cene ?

prozori i staklo
prozori staklo /ilustracija/ Pixabay
Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je javni poziv jedinicama lokalne samouprave za dodelu sredstava za finansiranje Programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova. Građani će novu stolariju moći da plate upola cene.

Time je konačno odgovoreno na pitanje mnogih građana – hoće li i ljudi koji žive u kućama (a ne samo stanovima) moći da računaju na finansijsku pomoć prilikom zamene stolarije u domu. Radi se, podsetimo, o programu koji predviđa da građani za ove radove plaćaju samo pola cene, dok bi jednu četvrtinu platila jedinica lokalne samouprave, a preostalu četvrtinu Ministarstvo. Više o uštedi koju bi to donelo za „džep običnog čoveka“ možete pročitati u posebnom tekstu.

ŠTA SVE MOŽETE DA RADITE S DOBIJENIM NOVCEM?

Ipak, stolarija će biti samo jedna od opcija. Naime, kako se navodi u zvaničnoj dokumentaciji, obuhvaćene su sledeće mere energetske efikasnosti:

1) unapređenje termičkog omotača putem pojedinačnih mera:

 1. a) zamene spoljnih prozora i vrata i drugih transparentnih elemenata termičkog omotača;
 2. b) postavljanja termičke izolacije zidova, krova, tavanica iznad otvorenih prolaza, zidova, podova na tlu i ostalih delova termičkog omotača prema negrejanom prostoru;

2) unapređenje termotehničkih sistema objekta putem zamene sistema ili dela sistema efikasnijim sistemom sledećim pojedinačnim merama:

 1. a) zamenom postojećeg kotla efikasnijim kotlom (grejač prostora ili kombinovani grejač);
 2. b) ugradnjom toplotnih pumpi (grejač prostora ili kombinovani grejač);
 3. c) ugradnjom elektronski regulisanih cirkulacionih pumpi;
 4. d) opremanjem izvora toplote (radijatora) sa termostatskim ventilima i ostalom neophodnom armaturom;
 5. e) opremanjem sistema grejanja sa uređajima za regulaciju i merenje predate količine toplote objektu (kalorimetri, delitelji toplote, balans ventili);
 6. f) zamenom postojećih i ugradnjom novih efikasnih uređaja za klimatizaciju;
 7. g) zamenom postojećih ili ugradnjom novih sistema za ventilaciju sa rekuperacijom toplote;

3) ugradnja solarnih kolektora u instalaciju za centralnu pripremu potrošne tople vode.

OPŠTINE NA POTEZU

Ovo je tek jedan od prvih koraka ka realizaciji programa, budući da je ovaj javni poziv upućen jednicima lokalne samouprave, a zasad još nema preciznih informacija kada bi mogla da krene prijava građana za finansijska sredstva, niti kako će taj proces tačno izgledati.

U javnom pozivu stoji i 6 kriterijuma za izbor lokalnih samouprava – oni su: spremnost za realizaciju; raznovrsnost ponuđenih mera za energetsku sanaciju; procenat budžeta opredeljen za realizaciju mera; procenat učešća lokalne samouprave u finansiranju projekta; iskustvo u realizaciji istih ili sličnih javnih poziva i razvijenost lokalne samouprave.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

 • Ne bih ja tu nista dirao.
  A prodavci digli cene svega od lepka za plocice do metalnih profila i cevi satro zbog drzavnih subvencija pa ti prijatelju prodajes za novac zasto dizes cenu porasce ti prodaja . Lopovi.

%d bloggers like this:
Send this to a friend