Društvo

Šta da radite ako vas u vožnji iznenadi nevreme? (VIDEO)

Foto: Boom93/M. Veljković
Predhodnih dana Požarevac je po nekoliko puta zahvatilo nevreme praćeno jakom kišom, vetrom i grmljavinom. Ovakvo vreme prestavlja potencijalna opasnost za vozače i ostale učesnike u saobraćaju, pa se postavlja pitanje šta raditi ako vas nevreme iznenadi dok ste za volanom.

Prilikom obilnih padavina, kad se veća količina vode duže zadržava na asfaltu, gume nisu u mogućnosti da je potpuno istisnu, tako da točkovi više nemaju dobar kontakt sa kolovozom. U takvim situacijama podloga po kojoj se vozi može imati karakteristike slične putu koji je pod snegom ili ledom.

Tokom jake ili dugotrajne kiše delovi puta koji bolje odvode vodu ne deluju opasno za vožnju. Vozač se tada opusti i zaboravi da prilagodi brzinu. Međutim, kada takvo vozilo koje se kreće neprilagođenom brzinom iznenada naiđe na deo puta na kome se voda zadržava, javlja se opasnost od akvaplaninga, odnosno smanjenja ili gubitka kontakta guma sa podlogom.

Zbog toga u vožnji po jakoj kiši treba usporiti i izbegavati naglo dodavanje gasa. Jaka kiša izaziva druge probleme u vožnji, kao što je smanjena vidljivost.

Često je zbog obilnih padavina nemoguće ukloniti svu vodu sa vetrobranskog stakla, bez obzira što ste brisače uključili na najveću brzinu.

U takvim slučajevim pored smanjenja brzine kretanja, treba voditi računa i o odstojanju u odnosu na vozilo koje se kreće ispred, a u situaciji kada je vidljivost izuzetno samnjena najbolje je privremeno zaustaviti vozilo pored puta, na bezbednom odstojanju, i sačekati da prođe najgori nalet kiše.

iša i povećana vlažnost vazduha dovode i do zamagljivanja unutrašnjih staklenih površina u automobilu. Savremeni automobili zahvaljujući klima-uređajima brzo izlaze na kraj sa tim problemom. Ipak, ako klima nije bila uključena pre nego što je počelo nevreme, potrebno je da prođe izvesno vreme dok se sva stakla ne odmagle.

U tome će vam pomoći i komande za brzo odmagljivanje vetrobrana i zadnjeg stakla. Ako želite da momentalno odmaglite stakla, možete upotrebite običnu suvu krpu, ali vodite računa da bude čista – u suprotnom, samo ćete izmastiti prozore.

Tokom jake kiše, voda će popuniti eventualne rupe u asfaltu, pa one postaju“nevidljive“, što je još jedan razlog da budete oprezni i prilagodite brzinu.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Marko Veljković

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend