Društvo

Šta je pokazalo istraživanje o pravima zdravstvenih radnika tokom pandemije

kovid ambulanta
Foto/T.S Kovid ambulanta/ medicinski radnici

Gostujući na Euronews Srbija Vladica Ilić iz Beogradskog centra za ljudska prava i Marina Mijatović, advokatica i autorka publikacije, govorili su o rezultatima istraživanja, a kako su naveli, uočen je set problema u mesecima koji su nam prehodili.

„Projekat je imao nekoliko faza, istraživali smo s jedne strane stavove zdravstvenih radnika o kršenju njihovih prava, a sa druge strane stavove građana o kršenju i poštovanju prava zdravstvenih radnika, i njihovih takođe. Na kraju smo napravili jedno malo svedočenje zdravstvenih radnika koji su bili spremni da i u videu kažu koja su njihova iskustva, bilo pozitivna, bilo negativna i pripremili smo analizu koja sadrži osvrt na pravni okvir koji uređuje položaj zdravstvenih radnika tokom pandemije, a i jednu analizu koja je išla kroz konkretna prava i toga da li su ona poštovana ili ne“, istakao je Ilić.

Neki od podataka koji su isticani jesu da je oko 97 odsto zdravstvenih radnika tokom pandemije prihvatalo da ide u kovid „crvenu zonu“, međutim, većina njih nije pitana u tom trenutku o njihovom zdravstvenom stanju. Sagovornici Euronews Srbija naveli su i da su radnici imali nedostatak komunikacije sa pravnom službom u svojim zdravstvenim ustanovama, ali i da su se mnogi našli pod pretnjama da će biti sankcionisani ukoliko ne budu poštovali propise.

„O njihovoj bezbednosti se nije mnogo vodilo računa“

Kada je reč o bezbednosti zdravstvenih radnika tokom pandemije, Ilić istie da je istraživanje pokazalo da više od 90 odsto zdravstvenih radnika nije bilo pitano pre upućenja u kovid ustanovu da li boluju od neke bolesti koje su faktor rizika.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend