Društvo

Šta je pozadina odluke o ukidanju mobilnih telefona tokom nastave?

Foto: Boom93/M. Veljković
Prethodnih dana u Osnovnoj školi „Dositej Obradović“ u Požarevcu ukinuto je korišćenje mobilnih telefona tokom boravka u školi, a učenici telefone ostavljaju u posebnim kutijama koje su tokom nastave zaključane u ormarima u školi. Ova odluka je pozdravljena od većine roditelja i građana, kako grada tako i cele zemlje, budući da je ovo jedna od retkih škola koja je donela ovu odluku.

Međutim, kako Boom93 nezvanično saznaje od roditelja čija deca pohađaju ovu školu, odluka koja se primenjuje u ovoj školi, doneta je zbog slučajeva vršnjačkog nasilja koji su se dogodili u prethodnom periodu u ovoj školi.

Boom93 je juče pisao o vršnjačkom nasilju u jednoj od požarevačkih škola.

Naime, prema nezvaničnim saznanjima i tvrdnjama roditelja već duži vremenski period u Osnovnoj školi „Dositej Obradović” jedna od učenica ove škole trpi psihičko nasilje od strane učenika.

Nakon reakcije roditelja učenice, Tim za zaštitu učenika od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja nije reagovao, već je učenica upućena kod školskog psihologa.

Među učenicima se pojavila Viber grupa u kojoj su učenici delili neprikladni sadžaj, ali i fotografije drugih učenika.

Psiholog je roditelje uputio da nasilje prijave policiji i drugim institucijama. Međutim, oni su se obratili Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, ali odgovor nisu dobili. Takođe su kontaktirali Prosvetnu inspekciju Požarevca koji su ih uputili na Prosvetnu inspekciju u Beogradu, što su oni i učinili i trenutno čekaju odgovor iste.

Redakcija Boom93 je kontaktirala direktorku škole „Dositej Obradović“, koja zbog zauzetosti i obaveza nije mogla da nam odgovara na pitanja, ali je obećala da ćemo se do kraja dana čuti i razgovarati o ovom problemu.

Boom93 će nastaviti da prati ovu temu i u narednom periodu obaveštavati građane o ovom slučaju.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend