Društvo

Šta je razlog niskog interesovanja za kupovinu seokih kuća na teritoriji grada Požarevca?

FOTO: Ilustracija/Pixabay
Ministarstvo za brigu o selu u februaru je raspisalo novi javni konkurs za dodelu sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, a rok za podnošenje prijave je 1. novembar. Za dodelu sredstava za kupovinu 500 seoskih kuća sa okućnicom, iz budžeta države izdvojeno je 500 miliona dinara.

U izjavi za Boom93 Ivan Pantić, član Gradskog veća zadužen za mesne zajednice je rekao da se za sada prikuplja potrebna dokumentacija za dve kuće, a koja će uskoro biti poslata Ministarstvu za brigu o selu koje odlučuje dalje.

“Naš deo je da mi pripremimo kompletnu dokumentaciju koja ide Ministarstvu za brigu o selu. Kuće su na teritoriji sela koja pripadaju gradu Požarevcu, a jedna se nalazi u selu Dragovac”, naveo je Pantić.

Prema njegovim rečima, od raspisivanja ovog drugog javnog konkursa bilo je nekoliko kuća, ali neke nisu ispunjavale potrebne uslove.

“Nisu bili rešeni imovinsko pravni odnosi, koji su jedan od glavnih uslova, da kuća bude legalizovana i plac mora biti u vlasništvu onog ko prodaje, odnosno što bi se reklo 1/1, dok su maksimalna sredstva 10.000 evra. To predstavlja najveći problem” kazao je on.

Tokom konkursa koji je bio raspisan i prošle godine, na teritoriji grada Požarevca nije bila kupljena nijedna kuća.

Kako nam je Pantić rekao tada, za konkurs je bilo zainteresovano oko 20-tak ljudi, od kojih je većina u startu odustala, jer je jedan od uslova da kuća bude legalizovana i plac mora biti u vlasništvu onog ko prodaje.

“Situacija je takva da je naš region takav gde su nekretnine skuplje u odnosu na druge delove zemlje, tako da su mnogi odustajali, jer nisu mogli da se uklope u cenu. Usled nerešenih imovinsko pravnih odnosa kod prodavca i sva zainteresovana lica su odustala, tako da dokumentacija nije uopšte stigla do Ministarstva za brigu o selu “, rekao je tada za Boom93 Ivan Pantić.

Konkurs je tako propisan da zainteresovani kupac sam traži kuću koju želi da kupi, a lokalna samouprava je spona između Ministarstva za brigu o selu i zainteresovanih pojedinaca.

Кao i prošle godine, ovim programom predviđena je dodela bespovratnih sredstava mladim bračnim i vanbračnim parovima, samohranom roditelju i mladom poljoprivredniku/ci do 45 godina života za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, koja može da se nalazi na teritoriji svih naseljenih mesta Republike Srbije, izuzev u gradskim i opštinskim sedištima i prigradskim naseljima.

Za ove namene u budžetu Republike Srbije ove godine predviđeno je ukupno 500 miliona dinara, a po jednoj kući dozvoljen je iznos do 1,2 miliona dinara.

Sredstva se dodeljuju po redosledu pristiglih prijava do utroška sredstava opredeljenih za ovu namenu, a najkasnije do 1. novembra 2022. godine.

U prošlom ciklusu dodeljena je 651 seoska kuća sa okućnicom u čak 100 jedinica lokalnih samouprava, ali nijedna na teritoriji grada Požarevca.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Situscija je da u Pozarevcu i okolini nista nije sredjeno u katastru samo kad treba da ti uzmu radi viseg interesa drzave onda te zovi sto puts a da rese katstarske stvari bas ih briga ima da te razvlace kao zvaku i da placas troskove za nista dok si ziv a papir ne dobijes nikada ja znam ranije dobijes zakljucak i to je tapija na imovinu sada pojma nemam jedan papir sto vlasnika a pare uzeli kao da sam kupila parce zemlje s ne da sam trazila samo da se uknjizi gde to ima

%d bloggers like this:
Send this to a friend