Društvo Mladi

Šta deca jedu u školama?

Foto; Boom 93/T.S.
Pravilnik ishrane školske dece je od 2018. godine obavezujući za sve osnovne škole, ali deca za sada teško prihvataju nov način ishrane. U pravilniku se preporučuju zdravije namirnice, a izbacuje upotreba  suhomesnatih proizvoda salame, šunke, paštete i viršle.

Direktor osnovne škole “Kralj Aleksandar I”, Goran Seger,  kaže da većina učenika još uvek nije usvojila zdraviji način ishrane, te užinu koju dobijaju u školi biraju i uglavnom odbacuju novine u ishrani. On smatra da je to zbog loše prehrambene navike dece. Zato se u ovoj školi i dalje deci serviraju neke od namirnica, koje se u pravilniku ishrane ne preporučuju.

“Prevelika je navika na brzoj hrani i hrani koja se kupuje u kioscima”, kaže on i dodaje da se “najviše traži pašteta, salama, šunka, namaz, to najviše vole.”

Deca su upravo na te namirnice naviknuta,  te je čigledno je da to jedu kod kuće. Iako su škole dobile mogućnost da utiču na razvoj zdravih navika, bez podrške roditelja ovaj proces promene navika u ishrani biće dug i  bezuspešan.

“Mi utičemo na roditelje i na učenike, kako bi se jela kuvana hrana i povrće. Vrlo često dolazimo do otpora, jednostavno ne žele. Mnogi od njih ostanu gladni. Za roditelje koji plaćaju užinu, dete mora da mu bude nahranjeno. Od voća, banane deca najviše vole, dok  jabuke ne, i često imamo puno dvorište bačenih jabuka.”- navodi Seger.

Ističe da ništa bolja situacija nije sa kuvanim jelima koja se serviraju učenicima u produženom boravku, te su deca nezadovoljna pojedinom hranom.

Goran Seger kaže da su ovih dana tražili jelovnik koji koriste deca u vrtićima, kako bi olakšali učenicima prvog i drugog razreda u boravku. Navodeći da stalno edukuju decu o zdravom načinu života, čestim predavanjima stručnjaka iz zavoda za javno zdravlje, te će u narednih mesec dana videti da li ima pomaka.

Sve osnovne  škole u gradu imaju sopstvenu kuhinju u kojoj se priprema užina kao i kuvana jela, za učenike koji su u produženom boravku. Jelovnike formiraju u dogovoru sa zaposlenima na poslovima pripremanja i serviranja hrane. Nutricionistu nema nijedna škola. U nekim školama suhomesnati proizvodi se odavno ne koriste za užinu učenika, izbegavaju se sokovi, kao i lisnata testa.

Inače, svetska zdravstvena organizacija je pre više od pet godina saopštila da mesne prerađevine – kao što su slanina, šunka i kobasica, mogu da budu uzrok razvoja raka. Zaključci podržavaju „preporuke za ograničenje unošenja mesa”. Izveštaj su sačinila 22 stručnjaka iz deset zemalja. Meso se obrađuje na način da im se produžava rok trajanja ili ukus, dimljenjem, stvrdnjavanjem, dodavanjem soli ili konzervansa. Ti dodaci povećavaju rizik od kancera, visoka temperatura termalne obrade, kao što je na roštilju, može takođe da stvori kancerogene hemijske materije.

Projekat “Mladi su budućnost, a kakva im je sadašnjost”, podržava Ministarstvo kulture i informisanja, a čiji je deo i ovaj tekst, ima za cilj da analizira i predstavi položaj mladih u našem društvu, da ukaže na važnost i značaj učešća mladih u društveno-političkom životu, te pruži i podršku zapošljavanju i podsticanju preduzetništva kod mladih. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Sanja Lisac

Sanja Lisac

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend