Društvo

Šta kažu meštani Kličevca,a šta gradonačelnik o izgradnji regionalne deponije?

Pixabay/ilustracija
Predstavnici Udruženja „Kličevački idol“ sa ostalim meštanima sela Kličevac i meštanima okolnih naselja  pokrenuli su onlajn peticiju kojom žele  da obustave postupak Javne nabavke  za izgradnju regionalne deponije  koja će biti izgrađena između Kurjača i Kličevca.

Novica Arsić, predstavnik Udruženja „Kličevački  idol“ je u izjavi za Boom93 između ostalog  podsetio da je odluka o pokretanju onlajn peticije  doneta na skupu građana  koji je održan u Kličevcu 4. jula. Tada se okupilo oko 150 meštana Kličevca, Kurjača i drugih okolnih naselja sa ciljem da se obustavi javna nabavka za projekat  izrade projektno tehničke dokumentacije za izgradnju regionalne deponije  između Kurjača i Kličevca.

Mi smo se spontano organizovali kada smo videli tu vest u medijima. Plan nam je da do ponedeljka prikupimo potpise  i bez obzira na broj potpisa, želimo da što pre našu peticiju  predamo gradskoj upravi pre isteka roka za prikupljanje ponuda za javnu nabavku. Smatramo da nije mesto za izgradnju regionalne deponije na plodnom poljoprivrednom obradivom zemljištu, u blizini vodoizvorišta ,,Kličevac“, naseljenih mesta Kurjače i Kličevac, manastira Nimnik i arheološkog nalazišta Viminacijum, u blizini već postojećih zagađivača TE-KO Kostolac, na teritoriji prostornog plana za posebne namene kostolačkog ugljenog basena.Naša životna sredina je dovoljno ugrožena  i zagađena i ne treba nam još jedan dodatni problem.“ – naglasio je Arsić.

Foto/Dragiša lazić atar sela Kličevac prostor buduće deponije

Arsić je napomenuo da na području Braničevskog okruga ima dosta površina koje se nalaze daleko od naseljenih mesta i koje bi bile pogodne za izgradnju regionalne deponije. On dodaje da je u blizini i vodoizvorište sa kog se Kličevac snabdeva vodom, a izgradnjom deponije  vodoizvorište bi bilo ugroženo.

„Lokacija deponije je na kosoj padini koja je viša od susednih njiva i potencijalno je klizište. Građani strahiju da će uništiti biodiverzitet, ispašu pčela i lov. Reciklaža je jedini spas jer ne postoji dovoljno veliki prostor gde bi se  smeće odnelo. „- zaključuje Arsić.

Kličevac prostor buduće deponije
Foto/D.Lazić Kličevac prostor deponije

U prilogu je tekst peticije sa obrazloženjem kao i link ka sajtu Peticije online koji možete pogledati OVDE

Peticiju je do sada potpisalo 249 građana, a nalazi se na sajtu ,,Peticije.online“.

Gradonačelnik o deponiji u Kličevcu

Na konfenciji za novinare koja je održana povodom požara koji je buknuo na deponiji Jeremijino polje, gradonačelnik Požarevca, Saša Pavlović je odgovarajući na pitanja novinara dao i obrazloženje za planiranu izgradnju regionalne deponije između Kličevca i Kurjača. On je u svom izlaganju izneo stav da izgradnja ove deponije neće ni na koji način ugroziti zdravlje meštana Kličevca i okolnih naselja niti će plodne oranice biti zagađene.

  „ Lokacija  koja je predviđena za deponiju je sa druge strane brda i Kličevac se čak i ne vidi sa te lokacije,  tri kilometra je udaljena od sela. Rađena su istraživanja, nema podzemnih voda. Deponija će biti udaljena od puta za Kličevac 2 kilometra.“- kaže gradonačelnik.

Pavlović navodi navodi da je kroz projekat predviđeno da se uradi i interna saobraćajnica u dužini od 2.2 kilometara koja neće prolaziti kroz selo a iće će do parcele koja je veličine 35 hektara.

„Parcelu ćemo dobiti na poklon od Republike Srbije i  ona je u vlasništvu Ministarstva poljoprivrede. Napominjem da  nije lako naći lokaciju  koja bi bila udaljena od reke,  da nema podzemnih voda, kao i da ste udaljeni od naselja  po normativima, a to je 1 kilometar.  Na 35 hektara imate mogućnost odlaganja tj deponovanja smeća 25 i 30 i više godina. Postoji mogućnost otkupa još prostora da  se kasnije prošire kapaciteti deponije.“ – rekao je on.

Pavlović je naglasio da će izgradnjom ove regionalne deponije rešiti dugogodišnji problem odlaganja smeća po okolnim selima kao i problem odlaganja smeća grada Požarevca.

 

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Tatijana Spasojević

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Nosite djubre tamo gde je planirano i placeno a toje vojvodina znate vi sta je planirano na dugorocñom planu ne folirajte se

%d bloggers like this:
Send this to a friend