Društvo

Šta su građani odredili kao prioritete na kojima Grad treba da radi? (FOTO)

Foto: Sanja Lisac

Foto: Sanja Lisac

U okviru ankete “Koji su prioriteti za koje treba izdvojiti novac iz budžeta 2023. godine?” koju je sproveo Boom93, građani su imali priliku da odrede potrebe i ciljeve, na kojima bi donosioci odluka trebalo da rade. Pored toga, dali su preporuke i smernice za unapređenje kvaliteta života i otklanjanje nedostataka u različitim oblastima.

Zainteresovani građani su imali priliku da u anketi daju svoje predloge gde još treba da se uloži novac iz budžeta Grada, a tiču se društvenog i ekonomskog razvoja, zaštite životne sredine, infrastrukture.

Od ukupno 197 ispitanika, 118 (59,9%) su muškarci, a 79 (40,1%) žene. Kada bi građani bili u poziciji da upravljaju ključnim ulaganjima u Gradu,  vršili bi ih u oblasti poboljšanja kvaliteta obrazovno-vaspitnih institucija (škola i vrtića). Besplatni udžbenici za sve učenike, opremanje škola, izgradnja novih vrtića, izgradnja dečijih igrališta su, između ostalog, za građane najvažniji i ključni pravci po pitanju trošenja novca iz budžeta Grada.

Pored ostalog, naveli su i dostupnost parking mesta, stanje u urbanizmu, jednako ostvarivanje prava svih građana u gradu, stanje u turizmu i bezbednost odnosno sigurnost na ulici i kraju, dostupnost mesta za kupovinu, dostupnost ustanova kulture, mesta za rekreaciju i sport.

FOTO: S. Lisac/Boom93

Građani su naveli da nedostaju biciklističke staze i zatvoreni bazen, žele sređivanje Bambi parka, Čikoša, fasada, uređenje parka, pešačke zone, održavanje zelenih površina u gradu i ozelenjavanje. Takođe su im, od važnijih stvari, bitni širenje toplifikacione mreže, uvođenje gasifikacije, rekonstrukcija kišne i fekalne kanalizacije, sređivanje i asfaltiranje trotoara,  uvođenje dnevnog boravka za ometene u razvoju za starije, izgradnja doma za stare, zbrinjavanje beskućnika i socijalna pomoć najugroženijima.

Foto: S.Lisac

Pogledajte šta su građani još izdvojili kao prioritete u koje Grad Požarevac treba ulagati.

 

Budžet za 2023. godinu iznosi 5.352.022.769 dinara, dok je u 2022. godini iznosio oko 5.1 milijardi dinara. Ove godine je najviše novca iz budžeta predviđeno za rekonstrukciju gradskog bazena, kao i dogradnju objekta za bazensku tehniku, 296.864.440 dinara. Druga najskuplja investicija, od 90,3 miliona dinara je rehabilitacija kolovoza i trotoara u ulici 6. ličke divizije u Požarevcu, prva faza – od ulice Moše Pijade do Osnovne škole „Desanka Maksimović“.

Na pitanje „Da li ste u prethodnih godinu dana imali prilike da se susretnete sa dezinformacijama (plasiranim od strane lokalnih vlasti ili medija) vezanim za ulaganja u Grad Požarevac? 195  anketiranih (99%) je odgovorilo sa NE, dok su samo dva ispitanika (1%) odgovorila potvrdno.

Foto: printskrin

Ovo govori da je medijska pismenost i dalje na nezavidnom nivou, građani su zatrpani velikom količinom informacija, teško im je razlučiti prave vesti od lažnih, a kada sumnjaju u tačnost vesti na kraju ipak delimično ili potpuno prihvate ono što se servira. Sa tim se slaže i novinarka Tamara Skroza, koja kaže da  ne postoje akcije i pomak ka opismenjavanju društva, da škole ne pospešuju medijsku pismenost. Plašim da će ta trenutna zainteresovanost koja postoji za medijsku pismenost vremenom opadati ako se nešto ne dogodi.

Ispitivanje stavova  građana kroz anketu koju je sproveo Boom93 ima za cilj da se otkriju prioriteti i potrebe zajednice, kako bi donosioci odluka znali čime da se rukovode u daljem razvoju Grada i tako unapredili uslove života u oblastima koje su najvažnije po mišljenju i potrebama stanovnika.

Ukoliko želite možete učestvovati u novoj ANKETI Boom93 pod nazivom „Žene, muškarci i rodna ravnopravnost u našem društvu – koji su Vaši stavovi?