Društvo FM Supermarket

Šta treba znati o zemljotresima ?

U utorak 26. novembra područije Albanije pogodio je jak zemljotres, jačine 6,4 jedinice Rihterove skale. U emisiji FM Supermarket od profesorke geografije Tijane Ilić potražili smo odgovore na neka pitanja vezaa za zemljotrese.

Šta su i kako nastaju zemljotresi?

“Zemljotresi su pojava koja nastaju i traju vrlo kratko, odnosno oni predstavljaju kratko i iznenadno podrhtavanje zemljine kore. Zbog toga što se na par desetina kilometara ispod nas sudare odnosno mimoidju dve litosferne ploče usled velike količine oslobodjene energije. Mi te pokrete nekada osećamo, a nekada i ne osećamo u zavisnosti do kakvih je udara došlo. Mi kao zemlja se nalazimo u jednom trusnom područiju, ne u samom njegovom centru već na par kilometara od granice dve litosferne ploče. Postoje zone na svetu, a najgušća zona zemljotresa odnosno prva zona je Pacifička, dok se mi nalazimo u sredozemnoj zoni. Pojava zemljotresa nešto što je normalno za naš kraj i naše područije, ali ponavljam većinu ni ne osetimo.”

Šta raditi u slučaju zemljotresa?

“Ljude često uče da se kriju ispod klupe, stola, kao i iza štokova vrata. Međutim to je pogresan potez,jer su istraživanja dokazala da kod svih većih zemljotresa koja su se desila da su velike žrtve desile, a naročito kod dece, jer su bila sakrivena ispod takvih objekata. Američka agencija za bezbednost je istraživala i  dokazala da postoji prostor pored velikih objekta, koji se zove “Trougao života”. Što je objekat veći, veće su i  šanse da se preživi. Tako da se preporučuje da ako imate mogućnost da izađete iz kuće ili auta, izađite što pre i obavezno stanete pored auta u fetusnom položaju. Ta mestas u pored stola, ormara, kauča, jer kako se navodi u istraživanju, to su mesta koja najčešće ostaju prazna.”

Najmanje 22 osobe su poginule i više od 600 je povređeno u razornom zemljotresu, jačine 6,4 jedinice Rihterove skale, koji je u 3.54 pogodio okolinu Drača. Traga se za preživelima u ruševinama. Potres se osetio na čitavom Balkanu. Srbija i druge zemlje sveta uputile pomoć.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend