Društvo

Stanari: „Odgajivačnici nije mesto u centru grada“ (VIDEO)

Već nekoliko godina stanari zgrade u Vardarskoj ulici muče muku sa bukom, odnosno lavežom pasa iz odgajivačnice koja se nalazi uz njihov stambeni objekat. Iako su se obraćali raznim institucijama, pisali peticije, problem još uvek nije rešen. O tome je Boom 93 pisao ovih dana.

Građani smatraju da odgajivačnici nije mesto u samom centru grada. Osim laveža, smeta i smrad koji se širi, a najstrašnije je leti. Prozore retko otvaraju jer, kako kažu, ne znaju da li je gora buka ili smrad pasa.

Boom 93 kontaktirao je Veterinarsku inspekciju u Požarevcu kako bi nam objasnila zašto je ovaj problem nerešiv i zašto se nakon raznih prijava građana nije krenulo sa mrtve tačke. Načelnica  veterinarske inspekcije za Braničevski upravni okrug, Sonja Paunović objašnjava da jeste osnovni problem što se odgajivačnica nalazi u I zoni grada, ali da u zakonu o dobrobiti životinja nema precizno definisano gde se odgajivačnica sme nalaziti, što znači da kad “nečeg u zakonu nema, nije kažnjivo”.

Sonja Paunović, veterinarski inspektor

Paunović kaže da je najveći problem kod odgajivačnica u naseljenim mestima taj što psi stvaraju buku, što je i logično, jer je tu veći broj pasa. Nije problem način držanja i uslovi u kojima žive psi, da li su psi negovani ili ne, već lavež. Međutim ona ističe da je pravo i dužnost veterinarske inspekcije, po zakonu o dobrobiti životinja, između ostalog, proveravanje načina na koji se postupa sa životinjama, te uslova držanja, nadgledanje objekata i prostora u kojima borave psi. Veterinarska inspekcija ne može kazni odgajivača zbog laveža, nema načina da se tako nešto sankcioniše, kaže Paunović.

Ona smatra da Grad Požarevac treba da promeni odluku o držanju odgajivačnice u centru grada, podsećajući da je na nedavno održanoj javnoj raspravi o držanju kućnih ljubimaca pokrenuto i pitanje odgajivačnica, te da je bilo reči o promeni odluke za izmenu lokacije.

Da li će u odluci o držanju domaćih i egzotičnih životinja na teritoriji Grada Požarevca moći da se uvrsti i zoniranje lokacija za odgajivačnice, jer postoje jasno definisane zone u kojima je zabranjeno držanje pojedinih domaćih životinja,  ostaje da se vidi u narednom periodu, a Boom 93 će o tome redovno izveštavati. Dok se problem ne reši, a da pritom svi budu zadovoljni, stanari Vardarske i okolnih ulica udisaće neprijatan miris i slušaće lavež pasa.

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Sanja Lisac

Sanja Lisac

5 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

 • Sestroljinska ulica sokak u Busijama ima koze,ćurke,patke,petlove kikireze i takođe nerešiv problem,6. Lička u Busijama ima konje,ovce,kerove razne pernatu živinu raznu nerešiv problem,verovatno su vlasnci sigurni glasovi pa inspekcije ne žele da se zameraju,ili ne rade svoj posao.Prinudna uprava je jedino resenje za sve goreće probleme u gradu počev od afaltne mafije pa do trošenja sredstava,vlast koja je nesposobna vidi se jasno i iz aviona

  • Nažalost gore navedeno je sve tačno, postavlja se pitanje čemu služe komunalne inspekcije, komunalne policije ili milicije ili možda treba nega treća jedinica,specijalci. Ipak ćurka može da napadne. Očigledno da službe ne služe ničemu sem platu da primaju za badava po babski, ipak su za njih strah i trepet

 • Kako mislite i zbog čega treba da se izmeste i o čijem trošku odgajivačnice pasa malih rasa: maltezera, Ši Cua, bišona i sl,ili se misli samo na odgajivačnice tzv.“opasnih pasa“. Zar Zakon o dobrobiti životinja razlikuje odgajivačnice pasa po veličini ili su ipak najvažniji uslovi u kojima se psi drže, kako se održava njihova higijena u kakvom prostoru žive i spavaju. Odgajivači pasa svoje pse ne smeju da obučavaju za borbe i druge vrste nasilja. To rade profesionalni dreseri sa radnim psima koji se koriste u policiji i vojsci. Ako je odgajivačnica velikih pasa obezbeđena visokom ogradom, ako se redovno održava higijena, ako se psi ne izgladnjuju, nema potrebe da im se lokacija premešta van grada. I jedan jedini pas, koji se drži u malom prostoru gde ne može da se okrene i gde obavlja veliku nuždu koja se danima ne čisti, a uz sve to ga od susednog dvorišta razdvaja providna ograda kroz koju se sve vidi i oseća, predstavlja problem. SVE ZAVISI OD VLASNIKA I NJEGOVE LJUBAVI I VOLJE DA SVOJE LJUBIMCE ILI PSE U UZGOJU DRŽI U SKLADU SA ZAKONOM O DOBROBITI ŽIVOTINJA I ZAKONOM O VETERINARSTVU. Vlasnike takvih problematičnih odgajivačnica,pa i pojedince koji svoje „ljubimce“ drže na lancu, u prostoru u kome nema dovoljno mesta da se slobodno šetaju i istrčavaju, koji život provode na betonu, bez adekvatne zaštite od atmosferskih padavina i vetra, treba rigorozno kažnjavati.

 • Ma koj crni zakon, kaze ako se gradi, ma ne moze trecim licima da smeta, alooo ‘inspektrorka’ gde si ucila skolu, dodji da vidis kako je, ajde da nastanimo zmije, lavove i slonove onda. Mora da preduzme sve mere da treca lica ne snose posledice sto ona u ovom slucaju snose. To su ti inspektori koji se za jedan rucak prodaju!

 • Veterinarska inspekcija ozbiljno greši,što navodi na indiciju da su korumpirani!!!
  Odgajivač oca nije ispoštovala niti jedan član iz pravilnika- USLOVI ZA DOBROBIT ŽIVOTINJA KOJE MORAJU DA ISPUNJAVAJU ODGAJIVAČNICE U POGLEDU PROSTORA ZA ŽIVOTINJE, PROSTORIJA I OPREME, od člana 4. do člana 26.
  To potvrđuje da veterinarska inspekcija ne radi svoj posao! Da su ispoštovani uslovi iz navedenih članova pravilnika,ne bi bilo buke i ne bi bilo smrada!
  Znači,moram da objašnjavam članove pravilnika „stručnjacima“,to znači da nesposobne patokrate vode javne službe! Dobro je da melje nemamo u centru grada!

%d bloggers like this:
Send this to a friend