Društvo

Stanovi za 20 izbegličkih porodica u Požarevcu

U okviru realizacije Regionalnog stambenog programa, danas su u Požarevcu dodeljeni ključevi 20 stanova za izbegle porodice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske koje imaju prebivalište na teritoriji grada.
Boom93/N. Stojićević

Finansijska sredstva za izgradnju ovog objekta obezbeđena su delom iz donatorskog Fonda Regionalnog stambenog programa, dok je zemljište i prateću infrastrukturu obezbedio grad Požarevac. Ukupna vrednost radova je 455.395 evra.

Ključeve novih stanova izbeglim porodicama uručio je Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić koji je ovom prilikom istakao da je država Srbija ne samo država srpskog naroda, već svih građana koji u njoj žive, a koja je zasnovana na načelima građanske demokratije, socijalne pravde i kao takva neguje evropske principe i vrednosti.

„Briga za svakog pojedinca imperativ je našeg delovanja“, rekao je Dačić.

Boom93/N. Stojićević

Milan Kosjer, jedan od korisnika koji je danas dobio ključeve stana je rekao da će ovih 20 porodica konačno nakon dve i po decenije imati svoj krov nad glavom.

Komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić, je podsetio da je do sada u Požarevcu 297 porodica dobilo pomoć kako Komesarijata za izbeglice tako i grada, kako bi napravili svoje kuće ili dobili stanove.

Boom93/N. Stojićević

Podsetimo, u okviru Potprojekta 5, Regionalnog stambenog projekta, u Brtaničevskom okrugu je izgrađeno 38 stanova namenjenih izbegličkim porodicama. Pored Požarevca, izgrađeno je 12 stanova u opštini Žabari čiji su ključevi predati porodicama u martu i šest stanova u opštini Malo Crniće koji su useljeni u februaru ove godine.

Regionalni stambeni program je zajednički program Republike Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu. Sprovodi se uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i Banke za razvoj saveta Evrope, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je i najveći donator i uz pomoć brojnih zemalja koje su dale svoj doprinos.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend