Društvo

Šteta od zemljotresa u Turskoj veća od 100 milijardi dolara, poginulo više od 46.000 ljudi

Foto: Pixabay/Ilustracija

Foto: Pixabay/Ilustracija

Samo materijalna šteta izazvana zemljotresom u Turskoj prelazi 100 milijardi dolara, prema preliminarnom proračunu Svetske banke, UN, Evropske unije i Vlade u Ankari.

Mesec dana posle zemljotresa, u kojem je u Turskoj poginulo više od 46.000 ljudi, već je jasno da će samo materijalna šteta biti više od 100 milijardi dolara, rekla je Luiza Vinton, šefica Programa UN za razvoj u Turskoj.

Ona je na video-konferenciji UN u Ženevi rekla iz Gaziantepa, u Turskoj, da „troškovi rekonstrukcije i svega što ide s boljom i više ekološkom rekonstrukcijom, očigledno će preći taj iznos”.

Procene su i dalje zasnovane na preliminarnim podacima, ali će iznos od 100 milijardi dolara štete biti predstavljen na Konferenciji donatora za pomoć rekonstrukciji 16. marta u Briselu, rekla je Vinton.

Vinton je izrazila „razočaranje i tugu zbog manjka velikodušnosti donatora”, ukazujući da je do sada ispunjeno samo 9,6 odsto od milijardu dolara pomoći hitno tražene 16. februara.

U potresu 6. februara magnitude 7,8 i narednog magnitude 7,6, u Turskoj je poginulo gotovo 46.000, a povređeno 105.000, ali bilans je i dalje nepotpun.

U 11 od 81 provincije u Turskoj je uništeno ili oštećeno 214.000 zgrada, od kojih su neke bile više deset spratova. U tim zemljotresima je poginulo i gotovo 6.000 ljudi u susednoj Siriji, gde je materijalna šteta takođe velika.