Društvo

Stigle besplatne vakcine za HPV virus – Braničevski okrug prvi po smrtnosti od raka grlića materice

Foto: Boom93/M. Veljković

Foto: Boom93/M. Veljković

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić izjavila je danas da je u Srbiju stigla vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV) i da će do kraja sledeće nedelje ta vakcina biti dostupna u svim institutima za javno zdravlje i domovima zdravlja u Srbiji.

Ona je za RTS rekla da u ponedeljak počinje distribucija prema planu koji je napravio Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“. Sanja Radojević Škodrić je podsetila da je reč o preporučenoj a ne obaveznoj vakcini, koju će o trošku države moći da prime dečaci i devojčice uzrasta od devet do 19 godina, a pre prvog seksualnog odnosa.

„Dakle, HPV vakcinu mogu da prime svi koji žele u tom uzrastu, o trošku države. Najidealniji period za primanje te vakcine je između 12. i 14. godine. Država je obezbedila najsavremeniju, devetovalentnu vakcinu koja predstavlja zlatni standard prema preporuci struke“, objasnila je Škodrić.

Baner Boom93 Android aplikacija

Naglašava da je ta vakcina, prema oceni Svetske zdravstvene organizacije, jedna od najbezbednijih vakcina. Vakcina će se davati tako što će deca uzrasta do 14 godina primati dve doze, dok će ostali, od 14 do 19 godina primati tri doze vakcine. Vakcina protiv humanog papiloma virusa štiti od raka grlića materice kod žena i raka penisa kod muškaraca.

Direktorka Zavoda za javno zdravlje, Ana Jovanović rekla je ranije za Boom 93 da je pre tri godine Ministarstvo zdravlja preko Svetske zdravstvene organizacije organizovalo besplatnu vakcinaciju. S obzirom na to da je  u vrhu po smrtnosti od raka grlića materice u Srbiji, a virus HPV je njegov glavni uzročnik, Braničevski je tada ušao u projekat Ministarstva i dato je oko 200 vakcina.

„Projekat je trajao godinu dana, a roditelji koji su bili zainteresovani vodili su dete u školski dispanzer na vakcinaciju protiv HPV virusa.  Obezbeđene su sve doze. Vakcinisana su deca uzrasta od 12 do 26 godina.“

Braničevski okrug je od 25 okruga u Srbiji u kojima se vrši organizovani skrining raka grlića materice, po smrtnosti na prvom mestu.