Društvo

Stiglo još vakcina protiv virusa koji izaziva rak grlića materice, prijava dece kod pedijatra

Vakcina devojka devojcica
Zavod za javno zdravlje dobio je još 1116 vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV) koji izaziva rak grlića materice. Dobijene su nove količine su za Braničevski i Podunavski okrug.  Deo od 200 vakcina opredeljen je za domove zdravlja Požarevac i Kostolac.

U okviru drugog kontigenta vakcina koje su došle u zavod dobijeno je 1116 vakcina protiv HPV virusa i to je prema potrebama koje su domovi zdravlja iskazali, rekla je epidemiolog Zavoda za javno zravlje, dr Nadežda Stanković.

Rekla je da se brojke razlikuju u zavisnosti od domova zdravlja i opština u okrugu, te da su neke opštine tražile velike količine, neke nešto manje, a ima i onih koji još uvek nisu tražili vakcine protiv HPV.

Dobili smo uveravanja od Ministarstva zdravlja i Batuta da će obezbediti dovoljne količine vakcine za sve koji budu zainteresovani i koji pripadaju dobnim grupama za vakcinaciju.

Prema rečima dr Cvije Stojanović iz Zavoda za javno zdravlje, povodom vakcina protiv HPV biće organizovan edukativni seminar u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Batut.

Seminar na temu “Značaj imunizacije protiv humanog papiloma virusa “ namenjen je koordinatorima zdravstveno-vaspitnog rada, lekarima, pedijatrima, medicinskim sestrama – tehničarima koji rade u službi za zdravstvenu zaštitu školske dece iz svih 12 domova zdravlja u oba okruga, Braničevski i Podunavski.  Biće održan u petak, 8. jula od 10 sati u Zavodu za javno zdravlje Požarevac.

Inače, prva količina vakcina protiv humanog papiloma virusa  (HPV) koja je stigla u Zavod za javno zdravlje bila je veoma mala, a prijavljeno je mnogo više dece. Direktora Zavoda za javno zdravlje Požarevac, Ana Jovanović rekla je ranije da se i pre nego što su stigle HPV vakcine javilo oko 250 dece. U Zavod je tada stiglo tek 30 doza, ukupno  za Braničevski okrug poslato 83 vakcine, a za Podunavski 110.

Vakcine su besplatne.

Jovanović je pozvala roditelje da se  jave izabranim pedijatrima kako bi decu prijavili za HPV vakcinu koja će ih štititi od karcinoma grlića materice i ostalih bolesti koje izaziva ovaj virus.

Inače, iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje naglašavaju da je reč o preporučenoj, a ne obaveznoj vakcini, koju će o trošku države moći da prime dečaci i devojčice, uzrasta od devet do 19 godina, a pre prvog seksualnog odnosa.

Najidealniji period za primanje vakcine je između 12. i 14. godine, a prema oceni Svetske zdravstvene organizacije, reč je o jednoj od najbezbednijih.

Vakcina će se davati tako što će deca uzrasta do 14 godina primati dve doze, dok će ostali, od 14 do 19 godina primati tri doze vakcine.

Vakcina protiv humanog papiloma virusa štiti od raka grlića materice kod žena i raka penisa kod muškaraca.

 

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Sanja Lisac

Sanja Lisac

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend