Društvo

Stipendije grada dobilo 75 studenata

Foto: Pixabay/Ilustracija

Foto: Pixabay/Ilustracija

Grad Požarevac <a href="https://pozarevac.rs/o-gradu/obavestenja/" target="_blank" rel="noopener">dodelio je 75 stipendija studentima</a> koji žive na teritoriji grada.

Od ovog broja, 69 stipendija dobili su studenti osnovnih akademskih studija, dok je 6 stipendija dodeljeno studentima drugog i trećeg stepena visokog obrazovanja.

Najviše stipendija dodeljeno je studentima medicinskog i stomatološkog fakulteta, dok je najveća prosečna ocena među studentima koji su konkurisali bila 9,50.

Za pojedina zvanja konkurencija je bila velika, a prema konačnoj listi može se videti da su čak i studenti sa prosekom 9,30 ostali ispod crte.

Studenti koji su se prijavili stipendije će dobijati za desetomesečni period od oktobra 2022. godine do 30. juna 2023. godine, gde će biti uključen i septembar 2023. godine.

Kako je u konkursu koji je bio raspisan u novembru navedeno, stipendije su namenjene studentima deficitarnih zanimanja, koji studiraju na 28 fakulteta, a tada je navedeno i tačno koja zanimanja će biti stipendirana.

Podsetimo, prema ranijoj odluci Gradskog veća, studentiće na mesečnom nivou dobijati 10.000 dinara, a iz budžeta grada je za ove namene izdvojeno 8,5 miliona dinara.

U petak 3. februara gradonačelnik saša Pavlović potpisaće ugovore sa studentima koji su dobili stipendije.