Društvo

Stojanović: Ograda pod naponom, postavljen je „električni pastir“

Foto:S.Lisac

Foto:S.Lisac

Za vreme prvomajskih praznika ergela “Ljubičevo” bila je puna posetilaca. Upravo je tada primećeno da je pored ograđenog dela, gde borave konji, sprovedena  žica sa naponom. Ukoliko se neko suviše približi ogradi, pecne ga struja. Direktor JP “Ljubičevo”, Mirko Stojanović objašnjava da se radi o bezbedonosnoj meri za konje i posetioce.

Konji  su veoma osetljive životnje i u nekim trenucima, ukoliko se uznemire, mogu upasti u paniku i probiti zaštitnu ogradu.  Zato je u ergeli “Ljubičevo” postavljen “električni pastir”, sistem pod naponom koji se postavlja na ogradu za konje.  Eletronsko ograđivanje pruža psihološku barijeru, te konji imaju strah od bolnog, ali bezazlenog šoka.

U ergeli Lubičevo, na ogradama za konje postavljen je “ električni  pastir” ili “električna čobanica” kako konji ne bi provarili ogradu, te deci i posetiocima naneli povrede.  Reč je o bezbedonosnoj meri, koja štiti  i konje i posetioce”, objašnjava Stojanović.

Baner Boom93 Android aplikacija

Stojanović kaže da će “električni pastir” biti postavljen u svim padocima, odnosno ograđenim otvorenim prostorima u kojima borave konji.

Pre neki dan je upala lopta  među konje, pa je nastao stampedo. Tada je ograda bila pod naponom, u suprotnom bi provalili ogradu  i napravila bi se neviđena šteta. Važnije mi je da to bude bezbedno, nego  da neko dete strada”, navodi Stojanović i podseća da je pre pola godine ždrebe ujelo za prst dete dete od dve i po godine.

Takođe, jedan gospodin je preskočio ogradu, ušao među konje i pokušao da stavi dete od tri godine na ždrebe koje nikad nije jahano. Ne smem ni da pomislim šta je moglo da se desi.

Direktor” Ljubičeva”  naglašava da konji nisu igračke, da su to su živa bića koja začas uđu u paniku, koja znaju da pregaze i da nanesu teške telesne povrede.

Trenutno su mi dva radnika na dugom  bolovanju, jer su ih pregazili konji. To su radnici koji znaju sa konjima i godinama rade sa njima.

Pre neki dan je ušao pit bul i jurio konje. Ne mogu ljudima da dokažem da psi, lopte i konji ne idu zajedno. Desilo se da su svi konji izašli na šetalište, bio je stampedo. Ograda je slaba za konja.

Stojanović kaže da od postavljanja ovog sistema pod naponom, nije polomljena nijedna letva na ogradi. Pre postavljanja, na svakih mesec dana su morali da menjanju oko 70 polomljenih letvi koje konji razvalile. Više to ne diraju i ne provaljuju.

Stojanović kaže da se svuda u svetu  postavljaju električni pastiri. Radi se o maloj voltaži, od 12 volti, slično akumulatoru za automobile.  Pecne životinju i ona nauči da nikad više ne pređe ogradu.  To je zaštitna mera da konji slučajno ne bi izašli na šetalište i povredili ljude.