Društvo

Stojković: Više hiljada novih priključaka na toplovod moguće izgradnjom prepumpne stanice

Boom93
Ukoliko bi se u nekom kraćem vremenskom periodu priključili na daljinski sistem grejanja Požarevca i okolnih naselja svi kupci kojima su za to stvoreni uslovi, a prepumpna stanica za podizanje pritiska se ne izgradi, ne bi bilo moguće obezbediti svima podjednak kvalitet grejanja, a u nekim zonama grejanje čak ne bi bilo moguće.

Grad Požarevac još uvek nema prepumpnu stanicu za podizanje pritiska. koja  treba da omogući nadoknadu pada pritiska u području Grada Požarevca i nazad do pumpnog postrojenja u TEKO A u Kostolcu.

Izgradnjom ove prepumpne stanice stekli bi se uslovi za dostizanje punog projektovanog konzuma Požarevca i svih visinskih zona. Osim toga, mogla bi se postići i konačna izgrađenost svih okolnih naselja predviđenih ovim projektom, uključujući i Ostrovo, kaže za Boom 93, Slaviša Stojković, direktor JP “Toplifikacija”

Izgradnjom stanice omogućilo bi priključenje na grejanje oko 6 hiljada individualnih stambenih objekata, kao i budućih poslovnih i objekata kolektivnog stanovanja.

Baner Boom93 Android aplikacija

“Kada bi se radilo po sistemu “ključ u ruke” izgradnja prepupmne stanice koštala bi oko 5 miliona evra. To bi značilo veliki broj priključaka, a postojeću uslugu bi podiglo u smislu kvaliteta. To jeste strateška star i ne zavisi ni od kakve strukture, niti od pojedinca ili organizacije. To je za dobrobit svakog čoveka koji živi u našem kraju. Opravdano je sa svih aspekata.”

Trenutno je zapreminski protok zagrevnog fluida u pumpnom postrojeju u TEKO A 2000-2300 m3 po satu, a konzumnog područja Požarevac skoro dvostruko manji. Ovakvim hidrauličkim parametrima nema mogućnosti za dalje značajno uvećanje konzuma, jer se sav raspoloživi napor cirkulacionih pumpi u pupnom postrojenju TEKO A u Kostolcu utroši.

Uvećanje konzuma do konačnih  180MW toplotne snage priključivanjem novih kupaca toplotne energije na daljinski sistem grejanja Požarevca podrazumeva uvećanje zapreminskog protoka zagrevnog fluida do 3000 m3/hza konzumno područje grada Požarevca, navodi Stojković i kaže da za obezbeđenje pomenutog protoka potrebno je izgraditi prepumpnu stanicu za podizanje pritiska na ulazu u grad sa regulisanim protokom do maksimalnog projektovanog pritiska od 16 bara za ceo sistem.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Sanja Lisac

Sanja Lisac

6 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Kažu da je realna cena 3.000.000,00!? Gde će da se dene onih 2? Inače, direktore, kaže se stanica za podizanje pritiska!!!

    Blago nama sa vama 😀

  • Pa pravite je, šta čekate? Da se požalite kako je skupa? O, pa kako gradska vlast troši novac, nije teško uštedeti tih par miliona… Smanjite, na primer, dotacije fudbalskom klubu Mladi radnik, ionako nikada nikakve vajde od njih.

  • Ako je to tako da ce moci svi da se prikljuce,dajte ukupan broj domacinstava koji su fo sada prikljuceni,dodajte kroz anketu broj buducih domacinstava pa to podelite na 5.miliona evra,pa da vidimo koliko je je to po domacinstvu,koliko bi opstina pomogla a koliko bi republika i zeleni mogli odnosno trebali da ucestvuju.mislim da to moze da se kao nekad uvede samodoptinos po domacinstvu na duzi perio do. 5.g.

%d bloggers like this: