Društvo

Sudar virusa na jesen – novo opterećenje za zdravstveni sistem

Šef kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marijan Ivanuša kaže da se na jesen i zimu može očekivati u cirkulaciji više različitih virusa, da će biti pacijenata i sa kovidom i sa gripom, što će predstavljati veliko opterećenje za zdravstveni sistem.
Pixabay ilustracija covid

Ivanuša za Tanjug kaže da je važno da se građani pridržavaju mera jer na taj način sprečavaju ne samo širenje kovida 19, već i ostalih respiratornih infekcija.

Napominje da su mere koje sprečavaju širenje respiratornih virusa – fizička distanca, higijena ruku, izbegavanje skupova gde ima puno ljudi.

SZO preporučuje vakcinaciju protiv sezonskog gripa, jer se na taj način štiti stanovništvo od gripa koji može biti ozbiljna bolest naročiti kod starijih ljudi i osobe sa hroničnim bolestima.

„Preporučujemo vakcinaciju protiv sezonskog gripa najpre za zdravstvene radnike koji su izloženi različitim virusima, rade sa pacijentima, zatim starijim ljudima, hroničnim bolesnicima, ali i ostalim građanima jer bolje je biti zaštićen“, naglasio je Ivanuša.

Očekuje da će prva vakcina protiv kovida 19 biti na raspolaganju svetskoj populaciji do kraja godine, da će je biti u ograničenim količinama, a da se masovna vakcinacija u ovoj godini ne može očekivati.

U svetu se intenzivno radi, kako je rekao, na razvoju vakcine protiv kovida 19, a u trku je ušlo oko 200 kompanija. Oko 25 vakcina ušle su u fazu kliničkog testiranja, četiri su u poslednjoj (trećoj) fazi testiranja na ljudima.

„Dobro je to što se razvija više različitih vakcina, što u tome učestvuju mnoge zemlje, pa i različite institucije, jer to znači ako jedna institucija ne uspe u razvije vakcinu ima nade da uspe druga institucija“, naveo je Ivanuša.

Govoreći o početku nove školske godine Ivanuša je rekao da SZO smatra da je bitno da deca idu u školu, zbog socijalizacije, druženja, ali i da je lakše učiti u školi nego kod kuće putem interneta ili televizije.

„Odlazak u školu zavisi od epidemiološke situacije. Ako epidemiološka situacija to bude dozvolila deci se mora objasniti kako da se ponašaju i kako da se zaštite“, ukazao je šef Kancalarije SZO u Srbiji.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend